Terug naar Zambia

South Luangwa National Park

South Luangwa National Park is één van de meest indrukwekkende safariparken in Afrika. Er zijn maar weinig gebieden op het continent waar zoveel bijzondere flora en fauna op één plek samenkomen. Een unieke combinatie van open grasvlaktes, oerbossen en de machtige Luangwa rivier die door het gebied slingert. Deze Luangwa rivier is de belangrijkste bron van overleven in het park. Deze rivier is wereldberoemd vanwege de gigantische hoeveelheid nijlpaarden die de rivier hun thuis noemen. De schuwe luipaard heeft het ook naar zijn zin in dit gebied, mede vanwege de enorme concentraties antilopen. Zij jagen van grote hoogte: in South Luangwa vallen de luipaarden namelijk letterlijk uit de boom. Vervelend genoeg voor de impala’s zijn de luipaarden hierbij uitermate succesvol.

Hier ontmoet u ook leeuwenfamilies van soms meer dan 30 tegelijk. Te voet komt u waarschijnlijk enorme olifanten tegen die een amarulaboom binnen een mum van tijd leeg schudden. Geniet van een drankje aan de Luangwa rivier terwijl de bee-eaters vanuit hun holletjes in de oever van de rivier jagen op insecten. Door de enorme omvang van het park kunt u ervoor kiezen om verschillende locaties binnen het park te combineren, omdat de verschillende regio’s een geheel andere belevenis bieden. Met recht noemt men  South Luangwa een magische plek.

Deel deze bestemming:

Safari-activiteiten in South Luangwa National Park

Een safari in South Luangwa National park mag niet ontbreken aan uw bezoek aan Zambia. Het park is werkelijk uniek. Hier zijn de volgende safari-activiteiten mogelijk.

Game Drives in South Luangwa

Verken de unieke flora en fauna van het South Luangwa National Park per 4×4 open safarivoertuig. Hier rijdt u langs de Luangwa rivier, door open graslanden of door eeuwenoude bossen. Het gebied is heel gevarieerd en geen enkele safari is hetzelfde. Tijdens de gemiddelde safari komt u oog in oog met buffels, giraffen, olifanten, zebra’s en hyena’s. Die rivier zit vol met nijlpaarden, dus deze luidruchtige dieren behoren ook tot dagelijkse ‘sightings‘. Een ander hoogtepunt van South Luangwa zijn de Bee-Eaters, bijzondere vogels die hier leven in kleine holletjes aan de rand van de rivier en jagen op bijen.

Wandelsafari’s in South Luangwa

Verken het South Luangwa National Park tijdens een indrukwekkende wandelsafari. Vanuit uw lodge kunt u naast game drives deelnemen aan een wandelsafari als onderdeel van uw dagelijkse activiteiten. Daarnaast is het in South Luangwa mogelijk om van lodge naar lodge te lopen. Tijdens zo’n wandelsafari loopt u door het hart van South Luangwa National Park. U voelt rillingen van opwinding over uw hele lichaam als u de verse sporen van de leeuwen volgt – dezelfde leeuwen die u in de vroege ochtenduren heeft horen brullen. U ontbijt en luncht in de schaduw van een boom, terwijl u uitkijkt over het landschap dat wordt omringd door bergachtig gebied. South Luangwa is misschien wel het mooiste wildpark van Zambia. Een droom voor iedere wandelliefhebber om te voet te verkennen.

Beste reistijd South Luangwa National Park

De beste reistijd voor South Luangwa is tijdens het droge seizoen tussen mei en oktober. In South Luangwa is een overwegend warm en droog heet klimaat. Gedurende het jaar is het verloop in temperatuur beperkt. Wel kan onderscheid worden gemaakt tussen het droge en het groene seizoen. Van mei tot oktober vindt het droge seizoen plaats, met dagelijkse temperaturen rond de 30 graden. In deze periode is het langdurig droog waardoor de drinkplaatsen schaars zijn. Zij trekken hierdoor naar gebieden met permanent water, vaak in grote groepen bij elkaar. In deze periode van het jaar ziet u de meeste wilde dieren in South Luangwa.

Het groene seizoen valt tussen november en april. Na een lange tijd van droogte valt eindelijk regen in het gebied. De vegetatie kleurt in korte tijd heel groen. Bepaalde delen van South Luangwa zijn moeilijk bereikbaar doordat wegen moeilijk begaanbaar zijn. Dit is tevens de reden dat bepaalde lodges in deze periode de deuren sluiten. Andere delen van het park zijn nog steeds toegankelijk. In deze tijd van het jaar worden veel jonge dieren geboren en er zijn weinig toeristen. Bovendien liggen de tarieven van lodges fors lager.

Droge seizoen:

  • Mei – het is nog steeds heel groen in South Luangwa, maar het aantal regendagen neemt sterk af. Het wordt langzaam droger.
  • Juni & juli – het stopt met regenen, een lange tijd van droogte zal volgen. De vegetatie droogt compleet uit en het is een stuk koeler. De gemiddelde temperatuur overdag is 28 graden, maar gedurende de nacht koelt het sterk af. Vroeg in de ochtend is het noodzakelijk om extra warme kleding te dragen, omdat het fris kan zijn tijdens safari-activiteiten.
  • Augustus & september – de vegetatie begint steeds verder uit te drogen. In deze periode regent het vrijwel nooit. Met name in september loopt de gemiddelde temperatuur op tot 33 graden.
  • Oktober – de eerste regen valt vaak al tegen het einde van oktober. Het is ontzettend droog en de gemiddelde temperatuur ligt overdag op 36 graden.

Groene seizoen:

  • November – de gemiddelde temperatuur is 35 graden. Langzaam begint het vaker te regenen, zeer welkom want het is al langere tijd heel droog. Als het regent dan valt het over het algemeen in de middag. Vaak in de vorm van hevige onweersbuien. Het regent zeker niet elke dag in november.
  • December, januari, februari en maart – overdag ligt de gemiddelde temperatuur rond de 31 graden. Ook de nachten zijn warmer met 20 graden een stuk warmer. Het regent met regelmaat, maar zelden de hele dag.
  • April – de regen neemt sterk af maar het is nog steeds prachtig groen. Een mooie periode in het park, want het is een stuk rustiger met toeristen en de tarieven liggen ook fors lager.

De Big 5 in South Luangwa National Park

Het South Luangwa National Park is rijk aan wilde dieren en is de thuisbasis voor 4 van de Big 5. Sinds 1987 komen er als gevolg van stroperij geen zwarte neushoorns meer voor in het park. Gelukkig zijn de overige vier hier ruim aanwezig. Verspreid over het park leven verschillende kuddes olifanten en buffels. Als gevolg van de gezonde populatie zebra’s en buffels zijn ook de roofdieren goed vertegenwoordigd. Het park is de thuisbasis voor enorme leeuwenfamilies, waarvan enkele soms groter zijn dan 30 leeuwen. De vegetatie is ook geschikt voor luipaarden. Volgens vele komen er in dit park de meeste luipaarden voor. Zij worden dan ook geregeld waargenomen. Hier kunnen de luipaarden zich goed terugtrekken in de bosachtige omgeving, door in de oude bomen te klimmen.

Andere wilde dieren in South Luangwa National Park

In het South Luangwa National Park zit de Luangwa rivier vol met nijlpaarden en krokodillen. Daarnaast leven in het park enkele diersoorten die op andere locaties niet voorkomen. Zo leven hier de Luangwa vallei dieren zoals de Thornicroft’s giraf, Cookson’s gnoes en de Crawshay’s zebra. Ook voor de vogelliefhebber is South Luangwa een interessant park. Hier kunt u circa 450 verschillende soorten waarnemen. Van kolonies ‘Carmine Bee-eaters’ tot ‘Kingfishers’.  Tot slot trekken er ook roedels wilde honden door South Luangwa. Kortom er is veel te zien in South Luangwa National Park.

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar South Luangwa National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zambia

LUSAKA Shiwa Ng'andu Kasanka National Park Bangweulu Wetlands North Luangwa National Park Luambe National Park South Luangwa National Park Lower Zambezi National Park Liuwa Plain National Park Kafue National Park Victoria Falls Mosi oa Tunya National Park LIVINGSTONE