Terug naar Zimbabwe

Gonarezhou National Park 

Gonarezhou ligt afgelegen ten opzichte van de andere wildparken van Zimbabwe. Het park heeft een enorme omvang en beslaat zo’n 5000 vierkante kilometer aan ongerepte natuur. Het gebied is minder bekend onder reizigers, waardoor het een uitgelezen kans is om op intieme wijze kennis te maken met ongerept Zimbabwe. Het Gonarezhou National Park grenst aan het Krugerpark in Zuid-Afrika en het Limpopo National Park in Mozambique. Gezamenlijk vormen deze parken het Great Limpopo Transfrontier Park.

Wanneer u aankomt in dit natuurgebied kijkt u uw ogen uit. De steile kliffen, machtige rivieren en open graslanden vragen erom om ontdekt te worden. Er zijn drie rivieren in Gonarezhou National Park te vinden: de Save, Runde en Mwenezi. Deze rivieren zijn bron van overleven voor de wilde dieren in het park, en langs de oevers vindt u voornamelijk met groene vegetatie. Het gebied is slechts door een hand vol andere toeristen bezocht, waardoor de kans groot is dat u hier helemaal geen andere toeristen tegenkomt.

Deel deze bestemming:

Wilde dieren in Gonarezhou National Park

Verscholen op een afgelegen plek in Zimbabwe ligt het gigantische Gonarezhou National Park. Een relatief onbekend gebied met grote concentraties wilde dieren. Hieronder leest u meer over welke wilde dieren in het park voorkomen.

Big 5 in Gonarezhou National Park

In het park is het mogelijk om de volledige ‘Big 5’ in Gonarezhou te spotten. De kans dat u hier de witte en zwarte neushoorns kunt waarnemen is klein, maar met een beetje geluk is het mogelijk. Daar staat tegenover dat hier een zeer gezonde populatie olifanten leeft. Gonarezhou betekent niet voor niets ‘de plek van vele olifanten’, dus bereid u voor op veel interacties met deze grote viervoeters. Ook buffels trekken in grote kuddes door het park. Alle grote katachtigen zijn aanwezig, dus hier gaat u ook zeker met uw gids op zoek naar leeuwenfamilies en schuwe luipaarden.

Andere dieren in Gonarezhou National Park

In het Gonarezhou National Park leven ook veel giraffen, zebra’s en gnoes. Enkele zeldzame antilopensoorten kunnen hier ook worden gespot, zoals de ‘nyala’ en ‘suni’ antilope. Ook komen reizigers regelmatig spelende hyena’s en wilde honden tegen. Het Gonarezhou National Park is erg groot en ongerept, waardoor het soms lastiger is om schuwere dieren te spotten. Echter kent uw professionele gids elke uithoek van het gebied, waardoor niets onmogelijk is. Als u dan ook de meer zeldzame dieren tegenkomt in dit park, zoals de cheeta, dan gebeurt dit hier in de regel op een rustige plek zonder andere toeristen.

Activiteiten in Gonarezhou National Park

Tijdens een bezoek aan het Gonarezhou National Park kunt u op verschillende manieren op safari gaan. Vanuit de lodges in het park worden de volgende activiteiten aangeboden:

Game Drives in Gonarezhou

Begeleide game drives door Gonarezhou brengen reizigers oog in oog met het wild dat hier leeft. Deze worden vanuit lodges in het park georganiseerd. Door de grootte van het park is geen game safari in Gonarezhou hetzelfde. Vooral rond de rivieren van het park kan wild gemakkelijk worden gespot.

Wandelsafari’s in Gonarezhou

Wandelsafari’s door Gonarezhou doen pas écht beseffen hoe ongerept de natuur is. Te voet passeert u de gigantische kliffen in het park. U wandelt langs rivieren, open savannelandschap en gigantische baobab bomen. Uw ranger vertelt u alles over de wilde dieren en de vegetatie. Bovendien ligt de aandacht vaak op de kleinere dingen, die tijdens game drives minder de aandacht krijgen. Te voet komt u vlakbij de grote kuddes buffels, olifanten en giraffen. Onderweg zoekt u naar voetsporen, uitwerpselen van dieren en leert u over de medische werking van bepaalde planten. Werkelijk onvergetelijk.

Boottochten en vissen in Gonarezhou

Tijdens boottochten kunt u vanaf het water het wild spotten. Langs de rivieren in Gonarezhou ziet u wilde dieren die hun dorst lessen. Geniet van een verfrissend drankje terwijl uw gids op de uitkijkt is. In het Gonarezhou National Park kunt u ook vissen of roofvissen. Dit mag uitsluitend op specifieke plekken in het park en wordt georganiseerd vanuit uit lodges. Hier leven vele vissoorten, waaronder de populaire tijgervis.

Uitzicht vanaf de Chilojo kliffen

De gigantische Chilojo kliffen domineren het landschap van het Gonarezhou National Park. Vanaf de rand van deze klif heeft u een spectaculaire uitzicht over het uitgestrekte landschap. Deze zandstenen kliffen zijn gecreëerd door erosie. Hier heeft u de mogelijkheid om te picknicken, terwijl u neerkijkt op de rivier. Hier ziet u geregeld grote kuddes olifanten door het park voortbewegen.

De Chibilila en Duguvi Falls

Bezoek de Chibilila en Duguvi watervallen. Deze zijn vooral in het groene seizoen erg mooi en trekken zeldzame vogelsoorten aan.

Bezoek aan de lokale bevolking van Gonarezhou

Breng een bezoek aan de lokale bevolking net buiten het Gonarezhou National Park en leer de Shangaan cultuur kennen. Hier wordt u met open armen ontvangen. U leert meer over de traditionele levensstijl van een vriendelijk volk in de Afrikaanse bush.

Beste Reistijd Gonarezhou National Park 

De beste reistijd is tijdens het droge seizoen tussen april en oktober. Gonarezhou kent een warm klimaat. De maanden september tot maart zijn het warmst, wanneer temperaturen gemiddeld boven de 30 graden liggen. Tussen mei en augustus zijn de temperaturen lager. De zomer van Gonarezhou is het groene seizoen dat loopt van november tot maart, terwijl het droge seizoen de winterperiode is tussen april en oktober. U kunt gedurende beide seizoenen het park bezoeken.

Droge Seizoen:

  • April – deze maand is de overgangsperiode na een periode van regen in het groene seizoen. Regenval neemt af en de temperatuur begint te dalen.
  • Mei, juni, juli en augustus – de temperatuur ligt in deze periode het laagst, de winter is aangebroken. Vooral voor safari-activiteiten in de ochtend is het handig om warme kleding mee te nemen. Overdag kan de temperatuur weer oplopen tot rond de 27 graden.
  • September en oktober – september is nog erg droog, maar in oktober begint de eerste regen te vallen. Dit is weliswaar erg weinig, maar een opluchting voor het uitgedroogde gebied. Het wordt weer warmer, met temperaturen tot 31 graden overdag. Het groene seizoen is in aantocht.

Groene Seizoen:

  • November – het groene seizoen is nu écht begonnen. Dit betekent niet dat het dagelijks regent, maar het kan wel vaker voorkomen.
  • December, januari en februari – in deze periode valt de meeste regen. Dit komt vooral voor aan het eind van de dag, en duurt bijna nooit de gehele dag. Overdag is het warm- tot 33 graden Celsius. De flora van Gonarezhou National Park bloeit het mooist tijdens- en na deze periode.
  • Maart – het wordt steeds droger en de gemiddelde temperatuur daalt. In de ochtend is het 19 graden en in de middag zo’n 30 graden. Het droge seizoen is in aantocht.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Gonarezhou National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zimbabwe

Great Zimbabwe Eastern Highlands Gonarezhou National Park Mana Pools National Park Matusadona National Park Matobo Hills National Park Hwange National Park VICTORIA FALLS HARARE