Terug naar Zimbabwe

Hwange National Park

Hwange National Park is een veelzijdig en wildrijk gebied. De entree van het park ligt op slechts één uur reistijd vanaf de Victoria Falls, waardoor het park uitstekend gecombineerd kan worden met een bezoek aan de watervallen. Daarnaast is het ook mogelijk om een bezoek aan Hwange National Park te combineren met wildparken als Chobe National Park in buurland Botswana.

Het park is gigantische en beschikt over een gevarieerde en ongerepte vegetatie, van woestijn gebied met uitgestrekte vlaktes in het zuiden tot een bergachtig gebied met bossen in het noorden. Hier ziet u oneindige vlaktes waar u grote kuddes buffels aan de horizon voorbij ziet trekken. Tijdens een safari in Hwange ziet u de giraffen van de vele acaciabomen eten, terwijl enorme olifantenfamilies de nodige verkoeling zoeken in de schaarse waterpoelen. Doordat er veel dieren in het gebied leven, zijn ook de katachtige goed vertegenwoordigd in het Hwange National Park. Een ontmoeting met leeuwen is dan ook meer regel dan uitzondering. Hwange is het grootste park van Zimbabwe en biedt een breed aanbod aan lodges. In het park liggen ook privé concessies met luxere kampen waar u vergeleken met Botswana profiteert van een uitstekende prijs kwaliteit verhouding.

Deel deze bestemming:

Wilde dieren Hwange National Park

Het Hwange National Park is een van de wildrijkste gebieden van Afrika. Het park is 14.600 km2 groot en is het oudste nationale park van Zimbabwe. Het Hwange National Park is wild en ongerept, wat bijdraagt aan een mooi safari-avontuur. Tijdens het bezoek kunt u de volgende wilde dieren verwachten.

De Big 5

Het Hwange National Park is de thuisbasis van de Big 5. Het park is wereld beroemd geworden vanwege enorme hoeveelheid olifanten. In het park kunnen enkele van de grootste olifantenfamilies van Afrika worden waargenomen. Soms met honderden tegelijk. Bovendien kan het voorkomen dat men in Hwange National Park enorme kuddes buffels van soms 1000 tegelijk aan de horizon voorbij ziet trekken. Doordat wilde dieren in overvloed zijn, is dat kans groot dat men verschillende katachtigen kan waarnemen. Leeuwen zijn goed vertegenwoordigd, vaak in grote families. Daarnaast is de vegetatie ook geschikt voor de schuwe luipaard, die zich in dit park geregeld laat zien. Tot slot leven in Hwange National Park in de meer afgelegen delen ook neushoorn.

Andere wilde dieren

Naast de Big 5 kunt u in Hwange National Park verschillende dieren verwachten, waaronder giraffen, nijlpaarden, koedoes, gnoes, zebra, gemsbok en andere antilopensoorten. Daarnaast zijn ook andere roofdieren vertegenwoordigd, zoals de cheeta, hyena en de zeldzame wilde honden.

De beste reistijd Hwange National Park

Het Hwange National Park ligt in een gebied met een overwegend droog klimaat. De beste reistijd voor Hwange National Park is tussen juni tot oktober. Tijdens het droge seizoen dunt de vegetatie uit, waardoor de wilde dieren zich makkelijker laten zien. Zij trekken ook meer naar de laatst overgebleven drinkplaatsen. De warmste maanden zijn tussen september en maart, terwijl het tussen mei en augustus een stuk koeler is. Tijdens het groene seizoen kleurt de vegetatie groen en zijn er gemiddeld meer regendagen. Over het algemeen regent het hevig in de namiddag.

Droge seizoen:

  • April – in deze maand komt het groene seizoen tot een einde, vanaf april is het een stuk droger. De vegetatie is nog steeds heel groen.
  • Mei, juni, juli & augustus – dit zijn de koudere maanden in het jaar. Het is winter en het is heel droog in Hwange National Park. De gemiddelde temperatuur overdag is 26 graden, maar gedurende de nacht kan het sterk afkoelen naar 6 graden.
  • September & oktober – het is al langere tijd droog in Hwange National Park, dus een beetje regen in zeer welkom. Over het algemeen komt de eerste regen eind oktober. De temperaturen lopen op en gemiddeld is het 32 graden met uitschieters naar 40. Dit is zijn uitstekende maanden om veel wild bij elkaar te zien bij één van de schaarse drinkplaatsen.

Groene seizoen:

  • November – het regenseizoen staat voor de deur. Migrerende vogels keren terug en impala’s verwachten elk moment te kalveren. Tijdens het groene seizoen kan het regenen, maar zeker niet elke dag. De gemiddelde temperatuur ligt op 32 graden.
  • December, januari & februari – dit zijn de maanden waar regenval vaker voorkomt. De vegetatie is prachtig groen, maar bepaalde delen van het park zijn zo dichtbegroeid dat dieren zich minder makkelijk laten zien. Als het regent dan is het voornamelijk in de middag. De gemiddelde temperatuur ligt op 29 graden. Ook in de ochtenden is de gemiddelde temperatuur met 18 graden aangenaam te noemen.
  • Maart – de regenperiode komt langzaam tot een einde. Migrerende vogels keren terug en langzaam wordt het weer een stuk droger in Hwange National Park.

Safari-activiteiten Hwange National Park

Het Hwange National Park is een uitgestrekt wildernis gebied met een gevarieerde vegetatie. Geen enkele game drive is hier hetzelfde. Verspreid over het park liggen safari lodges die dagelijks safari-activiteiten aanbieden. Activiteiten lopen uiteen van game drive tot wandelsafari’s.

Game drives

In het Hwange National Park gaat u erop uit met een open 4×4 safarivoertuig. U verkent het gebied onder leiding van een professionele ranger. Vanuit verschillende lodges in het park worden deze game drives vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag georganiseerd. Gemiddeld duurt een game drive 3 tot 4 uur en halverwege stopt u om de benen te strekken. Tijdens de ochtend game drive krijgt u koffie en een koekje en in de avond voor een drankje met een versnapering. Langzaam ziet u de zon aan de horzon verdwijnen, waarna u terugkeert naar de lodge. Een interessante laatste rit want tijdens deze ‘nightdrive’ ziet u mogelijk dieren die alleen ’s nachts actief zijn. U heeft kans om kleinere katachtigen te zien zoals de Caracal en de Servalkat.

Wandelsafari’s

In Hwange National Park kunt u vanuit de verschillende safarilodges onder begeleiding van een professionele gids een wandelsafari maken. Bovendien zijn er mogelijkheden om meerdaagse wandelsafari’s te plannen. U slaapt dan in ‘mobiele’ tentenkampen. Overdag loopt u door de meest ongerepte delen van het park naar een volgend kamp. Deze tentenkampen wordt door het kamppersoneel opgezet en zij verzorgen bovendien de maaltijden ’s avonds. Een unieke manier om heel dicht bij de natuur te komen.

Selfdrive

Het is toegestaan om het zelf te rijden in Hwange National Park. In het centrale deel van het park zijn verschillende drinkplaatsen die doorgaans veel wild aantrekken. Hier kan men op eigen gelegenheid routes rijden en bovendien zijn hier betaalbare accommodaties en campsites te vinden. Een andere optie is om bijvoorbeeld van lodge naar lodge zelf te rijden in een huurauto, om vervolgens deel te nemen aan de safari-activiteiten die worden georganiseerd vanuit de lodge of een luxe tentenkamp. Op deze manier haalt u nóg meer uit uw reis, want deze accommodaties liggen overwegend in wildrijke privé concessies waar men zelf niet mag rijden.

 

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Hwange National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zimbabwe

Great Zimbabwe Eastern Highlands Gonarezhou National Park Mana Pools National Park Matusadona National Park Matobo Hills National Park Hwange National Park VICTORIA FALLS HARARE