Mana Pools National Park Olifant Zwembad
Terug naar Zimbabwe

Mana Pools National Park 

Mana Pools ligt in het noorden van Zimbabwe en wordt vaak de ‘Garden of Eden’ genoemd. De Zambezi rivier stroomt vanuit Lake Kariba richting de Lower Zambezi vallei. De Zambezi rivier is een brede rivier voorzien van verschillende eilanden. Aan de overkant van deze machtige rivier ligt het Lower Zambezi National Park in Zambia. Het park wordt omringd door een indrukwekkende bergketens die zorgen voor een indrukwekkend contrast. Mana betekent in de lokale Shona-taal ‘vier’, omdat hier 4 grote meren zijn in het park, die ook tijdens het droge seizoen wilde dieren van water voorzien. Deze ‘pools‘ zitten bovendien vol met nijlpaarden en krokodillen.

Deel deze bestemming:
Mana Pools National Park dompelbad uitzicht

Safari-activiteiten Mana Pools

Mana Pools is misschien wel het beste wildpark in Zimbabwe. In het park worden safari-activiteiten aangeboden vanuit de lodges. Door de unieke ligging van Mana Pools aan de Zambezi rivier zijn hier naast wandel- en jeepsafari’s ook mogelijkheden om per speedboot of kano op zoekt te gaan naar wilde dieren. Bovendien kunt u bij verschillende lodges ook vissen op tijgervis. Aan de kant van de rivier ligt de focus meer op activiteiten op het water en per game drive, terwijl landinwaarts uitstekende mogelijkheden zijn voor de meest indrukwekkende wandelsafari’s.

Game drives in Mana Pools

Mana Pools is een groot park dat kan worden verdeeld in verschillende sectoren. Zo zijn er verschillende lodges direct aan de rivier en daarnaast zijn er ook een aantal meer landinwaarts, waar de vegetatie compleet anders is. Hierdoor is geen game drive in Mana Pools hetzelfde. Vanuit de verschillende lodges worden twee keer per dag 4×4 safari-activiteiten georganiseerd in een open voertuig.

Wandelsafari’s in Mana Pools

Mana Pools is een van de beste gebieden in Afrika om deel te nemen aan een wandelsafari. Hier bent u ver van de bewoonde wereld in een afgelegen en ongerept gebied. Het gebied is bijzonder geschikt voor wandelsafari’s, omdat de vegetatie relatief open is en u goed zicht heeft op de flora en fauna in het park. Tijdens wandelsafari’s in Mana Pools kunt u mogelijk dieren van heel dichtbij bewonderen. Zo kunt u in het gebied te voet dichtbij olifanten, wilde honden en soms zelf bij leeuwen komen. Iets dat in andere delen van Afrika vrijwel niet voorkomt.

Kano safari’s in Mana Pools

Tijdens een bezoek aan Mana Pools is het tevens mogelijk om per kano dichtbij de wilde dieren te komen. U vaart over de Zambezi rivier langs verschillende eilanden waar u nijlpaarden en krokodillen passeert. Bovendien zie u hier regelmatig een olifant vanaf het vaste land naar één van de eilanden zwemmen. Uiteraard ziet u ook andere diersoorten, waaronder ook roofdieren, die langs de oever van de rivier de dorst lessen.

Wilde dieren in Mana Pools

Mana Pools behoort tot de meest wildrijke gebieden van Afrika. In het park leeft een verscheidenheid aan herbivoren en carnivoren. Tijdens een safari in Mana Pools kunt u mogelijk de volgende diersoorten waarnemen:

De Big 5 in Mana Pools

In Mana Pools leven grote concentraties wilde dieren. Het park is de thuisbasis van 4 van Big 5. Zo leven er in het park ontzettend veel olifanten, buffels en andere herbivoren. Helaas zijn er geen neushoorns meer in Mana Pools als gevolg van stroperij. Door de aanwezigheid van grote kuddes buffels, zebra en antilopen doen de leeuwen het goed in het park. Bovendien is de vegetatie uitstekend voor luipaarden, die hier met regelmaat worden waargenomen.

Andere wilde dieren in Mana Pools

Mana Pools is een uitstekend gebied om roofdieren te spotten. Naast leeuwen en luipaarden worden hier ook regelmatig de wilde honden waargenomen. Daarnaast leven in het park hyena’s, cheeta’s en kleinere katachtigen zoals de servalkat en de Caracal.

De beste reistijd Mana Pools

De beste reistijd om wilde dieren te spotten in Mana Pools is tijdens het droge seizoen tussen april en oktober. Mana Pools heeft het gehele jaar een warm klimaat, maar gemiddeld zijn september tot maart de warmste maanden. In het droge seizoen valt er minder regen, maar is het over het algemeen iets koeler. Tegen het einde van het seizoen lopen de temperaturen op. In het groene seizoen is het warmer met gemiddelde temperaturen van 30 graden. In deze tijd van het jaar regent het vaker, waardoor veel wegen niet toegankelijk zijn. Hierdoor sluiten de meeste lodges hun deuren gedurende deze periode.

Droge seizoen:

  • April – het einde van het regenseizoen nadert. Het wordt steeds droger. Met name tijdens de nachten neemt de temperatuur sterk af.
  • Mei, juni, juli en augustus – deze tijd in het jaar zijn de koelere maanden. Het is overwegend droog dus uitstekend om wilde dieren te spotten. De nachten en ochtenden zijn over het algemeen iets kouder, waardoor het sterk wordt geadviseerd om extra warme kleding mee te brengen.
  • September & oktober – het is inmiddels al langere tijd droog in Mana Pools. Dieren trekken naar het permanente water als bron van overleven. Tegen het einde van oktober begint het voor het eerst te regenen. Vaak in de middag en voornamelijk in de vorm van een korte hevige onweersbuien.

Groene seizoen:

  • November – in november begint het regelmatig te regenen. Overdag is het erg heet met hoge gemiddelde van rond de 33 graden. De luchtvochtigheid is heel hoog, maar de regen zorgt voor enige verkoeling.
  • December, januari & februari – dit zijn de maanden met de meeste regenval. Het regent zelden de hele dag. De gemiddelde temperaturen liggen rond de 30 graden.
  • Maart – het regenseizoen komt tot een einde. Het begint langzaam weer droger te worden en safari lodges maken zich klaar voor het droge seizoen.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Mana Pools National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zimbabwe

Great Zimbabwe Eastern Highlands Gonarezhou National Park Mana Pools National Park Matusadona National Park Matobo Hills National Park Hwange National Park VICTORIA FALLS HARARE