Terug naar Zuid-Afrika

Swaziland

Het land eSwatini (Swaziland) ligt ingeklemd tussen Mozambique en Zuid Afrika. Een klein koninkrijk dat sinds 1986 wordt geregeerd door Koning Mswati III. Swaziland behoort tot de kleinste landen van Afrika en staat bekend om de feestelijke tradities. In 2018 vernoemde Mswati III het land van Swaziland naar het ‘Koningkrijk eSwatini’. In de iSwati taal betekent dit ‘plek van de Swati volk’.

Eswatini is een relatief klein land. Van noord naar zuid is 200 kilometer en van oost naar west 130 km. Veel bezoekers aan Swaziland rijden door het land als onderdeel van een grote rondreis door Zuid-Afrika. Toch heeft Swaziland veel te bieden. Lees hieronder meer over alles dat Eswatini te bieden heeft.

Deel deze bestemming:

Bevolking en Cultuur Swaziland

Swaziland is een monarchie. De koning, Mswati III, volgde zijn vader koning Sobhuza II op in 1986. Swaziland is erg traditioneel. Muziek, voedsel, religie en de monarchie spelen een zeer grote rol in het leven van het Swazi volk. Er leven bijna 1.2 miljoen mensen in eSwatini. Een groot deel van deze populatie leeft een simpel bestaan in kleine dorpjes.

Het hart van culturele en politieke actviteiten ligt in Lobamba. In dit gebied vinden jaarlijkse ceremonies plaats en ligt het heilige Mdzimba gebergte.

Monarchie

De koning (ook wel Ngwenyama) heeft meerdere vrouwen. Ook heeft het land een spirituele leider- de Ndlovukati. Sinds het regeren van koning Sobhuza II vult deze Ndlovukati voornamelijk een symbolische rol. De koning wordt ondersteund door adviseurs en een parlement waar elke 5 jaar verkiezingen voor zijn.

Religie

Het overgrote deel van het Swazi volk is (een vorm van) christelijk. Ongeveer 40 procent van deze christelijken zijn zionisten. Zij geloven in een combinatie van christendom en traditionele overtuigingen. Hekserij wordt ook erg serieus beschouwd in Swaziland. Zo is in de wet verwerkt dat traditionele helers die hekserij gebruiken om hun patiënten te helen een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. De wet schrijft bovendien voor dat dat deze heksen hier wel mogen vliegen, maar maximaal 150 meter hoog!

Tradities

Jaarlijks terugkerende tradities zijn erg belangrijk in Swaziland. Twee van deze tradities zijn het Umhlanga festival en de Incwala ceremonie.

Umhlanga festival

Tienduizenden vrouwen dansen tijdens dit culturele festival voor de religieuze leider van het land- de Ndlovukati. Zij dragen felle kleren, dansen en zingen in een prachtig schouwspel. Dit festival duurt doorgaans een week, maar is slechts voor twee dagen toegankelijk voor bezoekers. Reizigers mogen bijna altijd foto’s maken en zelfs participeren in enkele dansen, maar er wordt geacht dat men respect heeft voor de tradities van het volk.

Incwala ceremonie

De Incwala ceremonie is het culturele hoogtepunt van eSwatini. De precieze datum van deze ceremonie wordt jaarlijks door astrologen bepaald. Het evenement kent vele gezichten. Het eerste fruit van het seizoen wordt geproefd, de monarchie wordt gevierd en ongetrouwde jonge mannen lopen 50 kilometer in een stoet. Ook wordt een wilde stier gevangen door diezelfde jonge mannen. Gedurende een andere dag, de ‘dag van onthouding’ is (onder andere) baden, sexueel contact en handen schudden verboden. Het meemaken van Incwala is erg bijzonder. Er wordt gedanst, gezongen en de bevolking voelt zich verenigd. Toeristen zijn op veel dagen toegestaan, maar ook hier geldt dat men verwacht dat toeristen respect hebben voor dit culturele event.

Nationale parken in eSwatini (Swaziland)

Gedurende een rondreis door Zuid-Afrika wordt eSwatini niet persé bezocht voor de wildervaringen. Ondanks dat de bijzondere cultuur hier centraal staat, zijn er ook enkele wildparken waar reizigers op safari kunnen.

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Mlilwane Wildlife Sanctuary is het meest populaire wildpark van het land. Mlilwane ligt in de Ezulwini vallei, vlakbij de hoofstad Mbabane. In Mlilwane zijn prachtige wandelroutes uiteengezet langs de variërende landschappen. Ook kan het park per mountainbike of te paard worden verkend. U wandelt (op veilige afstand) langs grote groepen nijlpaarden, zebra’s, antilopen en krokodillen.

Hlane National Park

Hlane National Park ligt in het oosten van eSwatini en is een traditioneel wildpark. Olifanten, leeuwen, hyena’s, zebra’s, giraffen en wildebeest trekken door het savannelandschap. Game drives worden geleid door lokale Swazi gidsen die het park door en door kennen. Een leuk hoogtepunt is het Mahlindza Waterhole waar u uitkijkt op gigantische krokodillen en ander wild dat hun dorst komt lessen.

Mkhaya Game Reserve

Het Mkhaya Game Reserve wordt zowel te voet als per safarivoertuig verkend. Vier van de Big 5 dieren kunnen hier worden gespot- alleen de leeuw mist in dit reservaat. Naast neushoorns, buffels, luipaarden en olifanten is hier nog veel meer groot wild te spotten. Giraffen, nijlpaarden, struisvogels en ‘vervet monkeys’ leven ook in Mkhaya. Daarnaast wordt in Mkhaya actief gewerkt aan het behouden van bedreigde diersoorten, zoals de zwarte neushoorn.

De Beste reistijd Swaziland

Swaziland heeft een aangenaam warm klimaat met veel zonnige droge dagen. De beste reistijd voor Swaziland is tussen mei en september. In het oosten van het land zijn lager gelegen delen waar de zomer warm zijn en de winterperiode is mild. Terwijl het westen van Swaziland hoger gelegen is. Hier is het gemiddeld kouder en is sprake van meer regenval. Swaziland kan het hele jaar bezocht worden. Het verschil in spotkansen tussen het droge en groene seizoen ligt lager dan in andere Afrikaanse landen. Dit komt omdat de parken in Swaziland relatief klein zijn en wild makkelijker te spotten is. Voor culturele ervaringen is ook het hele jaar geschikt, behalve als u specifieke evenementen wilt bijwonen.

Droge seizoen

  • Mei – in mei eindigt de zomer en begint het landschap op te drogen. De gemiddelde temperatuur begint te dalen, het kan in de ochtend slechts 13 graden Celsius zijn.
  • Juni, juli & augustus – De gemiddelde temperatuur daalt nog wat meer. Het kan ’s ochtends 10 graden zijn, dus neem warme kleding mee voor ochtend activiteiten. Daarnaast vindt het Umhlanga festival vaak rond de laatste week van augustus plaats.
  • September – Het begint geleidelijk warmer te worden en de eerste regenval vindt plaats. Het groene seizoen begint bijna. Soms valt het Umhlanga festival in de eerste week van september.

Groene Seizoen

  • Oktober & november – Temperaturen blijven stijgen en regenval komt steeds vaker aan het eind van de dag voor. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 30 graden.
  • December, januari & februari – Gedurende deze drie maanden valt de meeste regen. De luchtvochtigheid is hoog en dagelijkse temperaturen liggen rond de 32 graden.
  • Maart & april – De regen begint te verminderen en temperaturen dalen. Vooral april heeft een erg comfortabel klimaat met minder luchtvochtigheid.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Swaziland (Koninkrijk eSwatini)
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zuid-Afrika

Koninkrijk Lesotho Koninkrijk eSwatini Kgalagadi Transfrontier Park Kruger National Park Pilanesberg National Park KAAPSTAD Gardenroute (Tuinroute) Hermanus en omgeving Addo Elephant Park & omgeving Drakensbergen St Lucia & omgeving JOHANNESBURG PRETORIA Kaapse Wijnlanden Panoramaroute Waterberg Regio Madikwe Game Reserve Durban & omgeving Cederberg Kaapse Westkust