Terug naar Zuid-Afrika

Koninkrijk Lesotho

Het land Lesotho is geheel omsloten door Zuid-Afrika. Lesotho is gedurende een rondreis door Zuid-Afrika gemakkelijk te bereiken vanuit Durban of Johannesburg. Dit is een klein koninkrijk met een indrukwekkend, bergachtig landschap. Het laagste punt van het land ligt nog steeds op 1388 meter hoog. De gigantische bergen van Lesotho hebben een grote rol gespeeld in de hedendaagse onafhankelijkheid van het koninkrijk. Er leven ongeveer 2.1 miljoen mensen. De populatie bestaat voor een groot deel uit het Basotho volk, die de Sesotho taal spreken. Zij leven in kleine dorpjes in traditionele rondavels en verplaatsen zich vaak te paard tussen de bergpassen.

 

Deel deze bestemming:

Sani Pass

De Sani Pass is de hoogste bergpas van Zuid-Afrika. Deze route brengt u via kronkelende wegen tot grote hoogte (2865 meter). Het is hier vaak bewolkt, maar mocht het opentrekken, dan heeft u een indrukwekkende uitzicht over ‘het dak van Zuid-Afrika’. Deze bergpas vormt de grens tussen Zuid-Afrika en het koninkrijk Lesotho. Onderweg heeft u voortdurend zicht op verschillende pieken van de Drankensberg regio. Een bergachtig gebied dat op dezelfde grens licht tussen Zuid-Afrika en Lesotho.

Hoelang duurt de route over de Sani Pass?

De Sani Pass is volgens vele de mooiste pas van Afrika, maar houdt er rekening mee dat u deze route beslist met klamme handen en zo nu en dan samengeknepen billen zult afleggen. Dit is de enige route die dwars door de Drakensbergen loopt. Een uitdagende route om nooit te vergeten.

De Sani Pass start in Underberg en is ongeveer 95 kilometer lang. Het startpunt ligt op circa 2.250 meter hoogte, waarna een hobbelige en steile weg volgt. Het landschap is indrukwekkend groen en u kronkelt hier langs steile kliffen en passeert zo nu en dan kleinere watervallen. Tegen het einde van de pas kunt u een aantal scherpe haarspeldbochten verwachten. Het eerste deel tot aan de grens met Lesotho neemt ongeveer één uur in beslag. Hierna wordt de weg een stuk slechter en rijdt u door het pittoreske Lesotho. Hier lijkt de tijd meer honderd jaar stil te hebben gestaan. Gedurende deze route passeert u kleine gehuchtjes met vaak slechts enkele huisjes. Dit zijn rondavels, een typische bouwstijl dat veel voorkomt in zuidelijk Afrika. Maakt u een dagtrip over de Sani Pass vanuit Zuid-Afrika? Overweeg dan te stoppen bij de Sani Mountain Lodge. Hier heeft u de mogelijkheid om te lunchen, om vervolgens terug te keren naar Zuid-Afrika, zodat u voor het donker terug bent in Zuid-Afrika. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om te overnachten in Lesotho, mocht de tijd het toelaten.

Sneeuw in Zuid-Afrika nabij de Sani Pass

In de winter ligt er veel sneeuw in de toppen van de Drakensbergen. Wist u dat hier zélfs een klein skigebied ligt met sleepliften waar men echt kan skiën? Op wintersport gaan in het warme Zuid-Afrika, wie had dat gedacht?! Verwacht er niet teveel van, want het gebied is niets in verhouding tot de gebieden zoals wij die in Europa kennen.

De Beste reistijd Lesotho

Aangezien Lesotho geen safari-bestemming is hoeft geen onderscheid te worden gemaakt tussen het droge en het groene seizoen. Wel heeft het verschil in winter of zomer enig effect op uw ervaring. Aangezien Lesotho op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan de seizoenen in Europa.

Droge seizoen – winterperiode

Mei tot september – Tijdens de wintermaanden is het voornamelijk zonnig, maar kan het wel erg koud worden. Zeker op middelmatige hoogte kan de temperatuur rond de 10 graden Celsius liggen. In de lager gelegen delen van het land zal het overdag in het algemeen niet kouder worden dan 15 graden. ’s Avonds kunnen temperaturen afnemen tot onder het vriespunt.

Groene seizoen – zomerperiode

Oktober tot april – Dankzij de grote hoogte waarop Lesotho ligt zijn de temperaturen ook tijdens de zomer niet al te hoog voor Afrikaanse standaarden. Het wordt in het algemeen bijna nooit warmer dan 28 graden Celsius. Dankzij de eerste regenval beginnen de bloemen daarnaast erg mooi te bloeien. Dit maakt rondrijden door de bergpassen extra interessant!

Andere gebieden in Zuid-Afrika

Koninkrijk Lesotho Koninkrijk eSwatini Kgalagadi Transfrontier Park Kruger National Park Pilanesberg National Park KAAPSTAD Gardenroute (Tuinroute) Hermanus en omgeving Addo Elephant Park & omgeving Drakensbergen St Lucia & omgeving JOHANNESBURG PRETORIA Kaapse Wijnlanden Panoramaroute Waterberg Regio Madikwe Game Reserve Durban & omgeving Cederberg Kaapse Westkust