Kruger National Park Game Drive
Terug naar Zuid-Afrika

Kruger National Park & Privé Reservaten

Het Kruger National Park ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika en heeft een omvang van 19.500 km2. Het park beschikt over prachtige natuur en is ontzettend rijk aan wilde dieren. Kruger behoort tot de meest bekende beschermde parken van heel Afrika. In het Kruger National Park leven zo’n 500 verschillende vogelsoorten, 147 zoogdieren, 49 vissoorten en 114 soorten reptielen.

Het landschap is heel gevarieerd met open vlaktes, enorme bergketens, rivieren en bosachtige gebieden. De wilde dieren leven verspreid over het park en kunnen zich vrij rond bewegen. Bepaalde wildsoorten verplaatsen zich door heel het park, terwijl andere dieren binnen een territorium blijven dat zij hier verdedigen. Door de variatie in landschap en de hoeveelheid wilde dieren per regio is iedere safari-activiteit in het Krugerpark geheel anders. U weet simpelweg nooit wat de Afrikaanse bush u te bieden heeft. 

Deel deze bestemming:
Kruger National Park game drive

Great Limpopo National Park

Tegenwoordig is het Kruger National Park een onderdeel van het nóg grotere Great Limpopo Transfrontier Park, waarbij nationale parken uit Zimbabwe (Gonarezhou National Park) en Mozambique (Limpopo National Park) worden gelinkt aan het Kruger National Park. Deze gebieden staan dus in open verbinding met elkaar, waardoor wilde dieren zich vrij rond kunnen bewegen. 

 

 

Beste reistijd 

In het Krugerpark in Zuid-Afrika is het over het algemeen heel aangenaam. De beste reistijd om het Kruger National Park en omliggende privé reservaten te bezoeken is tijdens het droge seizoen in de maanden mei tot september. De vegetatie dunt dan behoorlijk uit waardoor u de wilde dieren iets makkelijker kunt spotten. Bovendien drogen de tijdelijke drinkplaatsen op, zodat de dieren  naar permanente drinkplaatsen trekken.

Droge Seizoen:

  • Mei – deze maand is de overgangsperiode naar een langere tijd van droogte. Tijdens het droge seizoen is de temperatuur een stuk milder met koudere temperaturen in de ochtend.
  • Juni, juli en augustus – in deze periode is het een stuk frisser in de ochtend met een gemiddelde temperatuur van 10 graden. Een extra warme trui is daarom te adviseren. Zodra de zon opkomt wordt het aangenaam met gemiddelde temperaturen van 26 graden overdag. Tijdens deze maanden is er vrijwel dagelijks een strak blauwe lucht.
  • September – een periode met overdag aangename temperaturen tot ongeveer 30 graden. Het is langere tijd droog geweest dus de eerste regens brengen een bevrijding voor de vegetatie en de wilde dieren in het Krugerpark. De ochtenden zijn aangenamer met temperaturen van gemiddeld 14 graden.

Groene Seizoen:

  • Oktober & november – het wordt steeds warmer en bovendien is de kans op regen wat groter. Mocht er een regenbui zijn dan is dit vaak van korte duur. Temperaturen lopen uiteen van 18 graden in ochtend tot 30+ gedurende de dag.
  • December, januari en februari – deze periode komt het meeste regen voor. Over het algemeen in de vorm van hevige regenbuien, voornamelijk in de namiddag. Het kan erg warm worden, met temperaturen van 32 tot 40 graden en een hoge luchtvochtigheid.
  • Maart & april – het wordt steeds droger en de temperatuur neemt langzaam af. In de ochtend is het 18 graden en de temperatuur loopt op richting 30 graden. Ook de luchtvochtigheid neemt af.

Is het Krugerpark toeristisch?

Ja, het Krugerpark trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Toch brengen wij graag nuance in de stelling dat het park wordt bedorven door massatoerisme. In het Krugerpark zijn een groot aantal plekken te vinden waar u ver weg bent van toerisme. Deze locaties liggen in zogenaamde privé concessies binnen het park, of privé reservaten grenzend aan het park. De kwaliteit van de safari’s zijn in deze gebieden van het hoogste niveau. Bovendien bent u er, als u uw reis via Oryx Travel boekt, altijd van verzekerd dat wij de mooiste plekjes buiten de drukte voor u selecteren.

Omvang van het Kruger National Park

Het is uiteraard niet voor niets dat het Kruger National Park wereldberoemd is geworden. Het park is ongeveer de helft (19.485 km2) van de omvang van Nederland (41.543 km2), een ontzettend mooi natuurgebied met afwisselend landschap en bovendien de thuisbasis van grote concentraties wilde dieren.

Bepaalde delen van het park kunnen met name tijdens het hoogseizoen erg druk worden. Verspreid over het Nationale Park liggen hoofdkampen van SAN Parks (South African National Parks) met veel faciliteiten, grootschalige accommodaties en verschillende restaurants. Deze locaties staan in verbinding met elkaar via een asfalt hoofdweg. Over deze hoofdwegen rijden bussen vol toeristen van A naar B. Bovendien zijn er veel dagjes bezoekers die met een eigen (huur)auto rondrijden.

Rustigere delen van het Kruger National Park

Zoals aangegeven zijn deze regio’s niet representatief voor heel het park. Oryx Travel heeft een duidelijke voorkeur voor de privé concessies in het nationale park of de privé reservaten grenzend aan het park. Hier zijn de wegen niet meer van asfalt. Bovendien is het alleen toegankelijk voor bezoekers die in de betreffende lodges verblijven. Men kan dus niet op eigen gelegenheid rondrijden en uitsluitend deelnemen aan georganiseerde safari’s. Hetgeen bijdraagt aan de kwaliteit en intimiteit van uw safari. Een verblijf ik deze gebieden biedt het échte gevoel dat u in de Afrikaanse wildernis bent.

De Big 5

Onder het rijke wildleven in het Kruger National Park vallen ook de ‘Big Five’, bestaande uit de olifant, leeuw, neushoorn, luipaard en buffel. Het Krugerpark wordt vaak gezien als één van de beste wildparken om deze beruchte “grote 5” waar te nemen. U maakt extra veel kans wanneer U dit doet onder begeleiding van een ervaren ranger. Deze safari-activiteiten worden aangeboden vanuit de lodges in het park. Mocht u liever zelf in een eigen huurauto rondrijden in het park, dan bent u in het Kruger National Park aan het goede adres. In het park is het namelijk toegestaan om op eigen gelegenheid het park te verkennen.

Ander wild in het Kruger National Park

Naast de big 5 is het Kruger National Park ook het leefgebied van verschillende andere wilde dieren. Dieren die u naast de Big 5  vrijwel zeker tegenkomt in het Krugerpark zijn onder andere: giraffe, gnoes, kudu, zebra’s, verschillende antilopensoorten, bavianen en wrattenzwijnen. Bovendien is het Krugerpark een interessant gebied als het gaat om aaseters. Hier ziet u regelmatig jakhalzen, hyena’s en gieren. Daarnaast zijn er in bepaalde delen van het park cheeta’s en met veel geluk kan men hier zelfs een roedel wilde honden tegenkomen.

Safari-actviteiten

Een bezoek aan het Kruger National Park doet men hoofdzakelijk om zoveel mogelijk wilde dieren te spotten in hun natuurlijk habitat. Een safari in het Krugerpark kunt u op verschillende manieren beleven, zoals een safari per voertuig (game drive) in een open 4×4, een safari te voet onder leiding van een parkranger of op eigen gelegenheid met een (huur)auto.

Game drives met ranger

Met een verrekijker in de hand rijdt u over hobbelige twee-spoor wegen in verlaten regio’s van het Krugerpark. De game drives in het Krugerpark zijn hoofdzakelijk over wegen die niet toegankelijk zijn voor toeristen die zelf rondrijden in het park. Hier rijdt u écht alleen in een open 4×4 safarivoertuig terwijl uw ranger en tracker op zoek zijn naar sporen van wilde dieren. Twee keer per dag trekt u erop uit op zoek naar wilde dieren. Vroeg in de ochtend voor zonsopgang en tegen het einde van de middag zijn de  dieren het meest actief. Het is dan een stuk koeler, waardoor dieren zich meer verplaatsen. Dit is het moment waarop zij zich vaker laten zien. Spot u als eerst een neushoorn, die enorme olifanten familie of zélfs een troep jagende leeuwen?

Wandelsafari’s

In het Kruger National Park is het op de meeste locaties niet toegestaan om uw voertuig te verlaten. Gelukkig zijn er uitzonderingen! Verblijft u in een lodge in één van de privé concessies, dan kunt u deelnemen aan een bushwandeling. Vaak stop u aan het einde van de ochtend gamedrive voor een kop koffie en een snack. Vervolgens kunt u vanaf een bepaalde plek teruglopen naar uw lodge. Tijdens de wandeling komt u mogelijk oog in oog met imposante olifanten en andere wilde dieren. Daarnaast is er tijdens een wandeling veel aandacht voor kleinere elementen uit de bush, die u anders per voertuig zou zijn gepasseerd. Naast de korte bushwalks zijn er ook mogelijkheden voor een meerdaagse wandelsafari in het uiterste noorden van het Krugerpark.

Selfdrive

In het Kruger National Park is het toegestaan om zelf rond te rijden in een (huur)auto. Naast de hoofdwegen zijn er veel aftakkingen en onverharde stukken die men op eigen gelegenheid kan verkennen. 

Privé Concessies en Privé Reservaten

Verspreid over het Kruger National Park zijn een aantal gebieden aangewezen waar onder strenge voorwaarden lodges zijn gebouwd. De lodges in deze gebieden zijn overwegend kleinschalig (vaak slechts 8 kamers) en hier mag u niet zelf in een voertuig rondrijden. De safari-activiteiten worden uitgevoerd door professionele rangers. Ook kan men hier deelnemen bushwandelingen.

Privé Concessies

Zo’n gebied wordt een concessie genoemd waarbij de pachter gehouden is aan het behoud van flora en fauna. Vanuit deze lodges worden in het gebied dagelijks safari-activiteiten aangeboden in delen van het park waar uitsluitend gasten van de lodges kunnen komen.

Privé Reservaten

Naast de privé concessies binnen het Kruger National Park zijn er aan de westelijke kant van het park ook privé reservaten. Deze wildparken zijn wereldberoemd en misschien wel de beste gebieden voor een safari in Zuid-Afrika. Een extra voordeel van een safari in een privé reservaat is dat men hier ook off road mag rijden. In de regel doet men dit alleen bij unieke diersoorten die zich lastiger laten zien, zoals de schuwe luipaard. Uiteraard alleen in de delen van het park waar de vegetatie hierdoor niet wordt aangetast. Deze reservaten zijn ontstaan door samenwerkingen tussen  landeigenaren die zich hebben verenigd en elkaar als het ware recht van overpad geven. Ook hebben zij de krachten gebundeld voor het behoud van de flora en fauna. Het heeft er uiteindelijk toe geleid dat het Krugerpark de hekken heeft verwijderd, zodat de wilde dieren zich vrij rond kunnen bewegen en het park feitelijk fors grote is geworden.

Enkele voorbeelden van deze reservaten zijn de Sabi Sand, Timbavati en Thornybush. Hieronder leest u meer over deze individuele gebieden.

 

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Kruger National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Makuleke Concessie

De Makulele is een concessie binnen het Kruger National Park in de Pafuri driehoek. Dit is een gebied met mooie landschappen en twee luxere lodges. De exceptionele biodiversiteit en spectaculaire vergezichten maken de Pafuri driehoek is waarschijnlijk het beste gebied in het gehele Krugerpark voor wandelsafari’s. Seizoensgebonden treft u hier dichte concentraties groter wild. Het gebied beslaat zo’n 24.000 hectare en ligt ingeklemd tussen de levendige Luvuvhu- en Limpopo rivier. In de Pafuri driehoek leven veel olifanten en buffels. Ook leven er zo’n 400 vogelsoorten – waarvan een aantal nergens anders in Zuid-Afrika voorkomt. 

Sabi Sand Private Game Reserve

Een van de meest bekende wildparken van Afrika. Het Sabi Sand Private Game Reserve is enorm en bestaat uit 65.000 hectare. Een uniek reservaat met een hoge concentratie schuwe luipaarden. Ook leven er in dit gebied enorme leeuwenfamilies van soms wel 30 leeuwen. In 1994 is besloten om de omheining tussen het naastgelegen Kruger National Park en Sabi Sand op te heffen. Hierdoor is een open verbinding ontstaan en kunnen de wilde dieren zich vrij rond bewegen. 

In het Sabi Sand bevinden zich een aantal stijlvolle lodge met hoogwaardige service. Tijdens een verblijf in het gebied gaat u er twee keer per dag op uit met een professionele ranger. Bovendien is het in dit gebied toegestaan om off road te rijden en kunt u night drives maken na zonsondergang. 

Timbavati Game Reserve 

Timbavati Game Reserve ligt aan de westelijke zijde van het Krugerpark en telt zo’n 53.000 hectare. Timbavati staat bekend om de grote concentratie wild die hier op intieme wijze kan worden ontdekt. Ook hier mogen safarivoertuigen wél de bekende wegen verlaten, waardoor u veel dichterbij het wild kunt komen. Net als in Sabi Sand zorgt de open verbinding met Kruger voor grote kuddes olifanten en buffels die door Timbavati trekken. 

De accommodaties in Timbavati hebben een erg goede prijs/kwaliteit verhouding. Gespecialiseerde rangers begeleiden u tweemaal daags door het reservaat. Zij kennen het gebied door en door en delen graag hun kennis met u! Zo verkent u de mooiste verscholen plekken.

Timbavati heeft bovendien een gunstige ligging. Zo kunt u het reservaat vanaf Hoedspruit Airport zeer gemakkelijk bereiken. Ook is een bezoek aan Timbavati gemakkelijk te combineren met andere hoogtepunten als de Panoramaroute.

 

Thornybush Game Reserve

Net als de eerdergenoemde privé reservaten wordt Thornybush Game Reserve als één van de voornaamste wildgebieden van Zuid-Afrika gezien. Dit reservaat van 11.500 hectare grenst aan het Timbavati Game Reserve, dat op zijn beurt weer in open verbinding staat met het Krugerpark. Thornybush is zeer geliefd vanwege de goede spotkansen. Zo zijn de wilde honden recent naar het gebied getrokken en hebben zij inmiddels op meerdere locaties het hol van een aardvarken omgetoverd tot veilige haven voor hun welpen. Dit is een belangrijk teken dat zij zich hier thuisvoelen. Een genot voor de bezoekers aan dit gebied, want als er wilde honden in de buurt zijn dan is er vrijwel altijd actie! 

In Thornybush Game Reserve liggen een aantal lodges met hoogwaardige service en uitstekende rangers. Vanuit de algemene ruimte van deze lodges geniet u van een indrukwekkend uitzicht op een drinkplaats dat doorgaans veel wilde dieren aantrekt. Hier kunt u dus ook buiten de reguliere game drives veel wilde dieren waarnemen.

Het reservaat ligt net als het Timbavati Game Reserve op kleine afstand van de luchthaven van Hoedspruit, waardoor het gebied goed bereikbaar is. Kortom een ideale locatie voor een onvergetelijke safari avontuur in Zuid-Afrika.

Andere gebieden in Zuid-Afrika

Koninkrijk Lesotho Koninkrijk eSwatini Kgalagadi Transfrontier Park Kruger National Park Pilanesberg National Park KAAPSTAD Gardenroute (Tuinroute) Hermanus en omgeving Addo Elephant Park & omgeving Drakensbergen St Lucia & omgeving JOHANNESBURG PRETORIA Kaapse Wijnlanden Panoramaroute Waterberg Regio Madikwe Game Reserve Durban & omgeving Cederberg Kaapse Westkust