Panoramaroute
Terug naar Zuid-Afrika

Reizen naar de Panoramaroute 

De Panoramaroute in Zuid-Afrika behoort tot de belangrijkste autoroutes van het land. Deze Panoramaroute ligt in de provincie Mpumalanga, in de omgeving van het Krugerpark en dus uitstekend kan worden gecombineerd met een mooie safari. Vanaf Johannesburg reist u naar Hoedspruit of Nelspruit om hier vandaan de Panoramaroute te volgen. De omgeving van de Panoramaroute is heel veelzijdig. Hier vindt u verschillende unieke natuurverschijnselen. De meest bekende is de Blyde Canyon. Een 26 kilometer lang en 800 meter diepe canyon die niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan deze regio. Daarnaast zijn hier verschillende watervallen, rotsformaties en imposante bergketens te vinden. Op deze pagina leest u alles wat de Panoramaroute te bieden heeft. 

Deel deze bestemming:
Panoramaroute Hike

Blyde River Canyon

Blyde River Canyon is 26 kilometer lang en daarmee één van de grootste ravijnen ter wereld. Daarnaast is het ook één van de meest indrukwekkende natuurlijke wonderen van Zuid-Afrika! Dankzij de rivier die door het grootste deel van het ravijn trekt, de Blyde rivier, heeft veel erosie plaatsgevonden. Dit zorgt voor de indrukwekkende kliffen en ruige rotsformaties. In de velden rondom de rivier leven antilopen, nijlpaarden, krokodillen en bavianen. Daarnaast ziet u op de heuvels exotische flora in felle kleuren bloeien. Vanaf de bergtoppen geniet u van onvoorstelbare uitzichten.

Activiteiten

  • Hiken – Dit is een prachtige omgeving om in te hiken. Geniet van panoramische uitzichten nadat u heuvels en gebergtes heeft beklommen. Onderweg kunnen grotten worden verkend en komt u langs mooie watervallen.
  • Boottocht – Een boottocht door de Blyde River Canyon doet reizigers versteld staan. De gigantische, groene kliffen om u heen zijn nóg indrukwekkender vanaf de rivier beneden in het dal. Andere hoogtepunten als de Kadishi Tufa waterval en de Three Rondavels worden tijdens de boottocht ook bezocht.
  • Ballonvaart – Een vlucht per luchtballon geeft reizigers een nieuw perspectief op de omgeving van Blyde River Canyon. De tocht begint vroeg in de ochtend zodat participanten de zon zien opkomen boven omliggende bergketens. Dit is een perfecte kans om mooie foto’s te nemen. Soms kunt u ook wild spotten, zoals giraffen en gnoes. Na ongeveer één uur land de luchtballon stopt u voor een smaakvol vers ontbijt op een mooie locatie.
  • Quadbiken – Op 20 kilometer afstand van de kloof kunt u quadbiken in het Franklyn Park. Een prachtig gebied voor de nodige adrenaline. Onderweg spot u mogelijk antilopen en bavianen.

The Three Rondavels

De ‘Three Rondavels’ zijn drie ronde rotsformaties met ietwat puntige toppen. Deze Three Rondavels komt u tegen bij de Blyde River Canyon. De vorm van de drie formaties doen denken aan de traditionele ‘rondavels’, huizen van oorspronkelijke Afrikaanse bewoners van dit gebied. Verschillende wandelroutes en boottochten brengen u vlakbij dit mooie natuurschouwspel. Daarnaast is het uitzichtspunt op de rondavels één van de beste van de Blyde River Canyon op de panoramaroute. 

God’s Window

Bij God’s Window vindt u misschien wel hét beste uitzicht. Dit hoogtepunt ligt in het zuidelijke deel van de Blyde River Canyon en is een highlight die niet gemist mag worden. De naam ‘God’s Window’ komt voort uit het originele, rechthoekige gat in een rots dat deed denken aan een raam. Echter is dit stuk rots niet meer toegankelijk voor het publiek, dus zijn nabij drie verschillende uitzichtpunten gecreëerd. Zo kunt u nog steeds genieten van het mooie uitzicht! In de verte domineren imposante bergketens het landschap, en dichterbij ziet u uitgestrekte bossen en graslanden. 

Bourke’s Luck Potholes

Een ander hoogtepunt bij de ingang van de Blyde River Canyon is Bourke’s Luck Potholes. Deze bijzondere, ronde vormen van zandsteen zijn gevormd bij de kruising tussen de Blyde en Treur rivier. Deze rivieren danken hun naam aan Nederlandse ontdekkingsreizigers. In 1844 reisde een deel van hen, onder leiding van Hendrik Potgieter, naar Delagoa Bay. De rest van de ontdekkingsreizigers wachtte op hen bij een rivier. Uiteindelijk bleek het wel erg lang te duren voordat men hier zou terugkeren. Men had verwacht dat Hendrik en zijn groep het niet zou hebben  overleefd. Toepasselijk heeft men deze rivier daar de ‘Treur’ rivier genoemd. Echter bleek later dat zij tóch terugkwamen. Vanzelfsprekend werd dit met blijdschap gevierd, waarna zij de andere rivier de ‘Blyde’ rivier hebben genoemd.

De naam van de pothole’s stamt uit de naam van een goudzoeker, Tom Burke. Hij kocht het land in de omgeving om goud te zoeken. Verschillende bruggen en platformen bieden uitzicht op de bijzondere ronde formaties. De cirkels zijn omgeven door oranje kliffen en helderblauw water. Dit biedt de mogelijkheid om prachtige foto’s te maken. 

The Pinnacle

Nog net wat zuidelijker in de Blyde River Canyon steekt de ‘Pinnacle’ scherp boven het landschap uit. Vanaf God’s Window hoeft u slechts 6 kilometer te reizen om bij de Pinnacle te komen. Dit is een rotsformatie die zo’n 30 meter recht omhoog steekt, omgeven door een diep ravijn. De nabijgelegen rivier, genaamd de Ngwaritsane rivier, creëert vlakbij ook watervallen die ook interessant zijn om te bezoeken. 

Pilgrim’s rest

Pilgrim’s rest is een cultureel hoogtepunt ten zuiden van de Bourke’s Luck Potholes. Dit historische dorpje is niet voor niets als nationaal monument verklaard. U proeft direct de oude sfeer wanneer u Pilgrim’s rest betreed. In 1873 was het geen dorp maar een bruisende stad vol met goudzoekers. Een plek met tientallen winkels, kerken en restaurants. Vandaag de dag is daar nog maar weinig van over, behalve dan de vele verhalen over de rijke geschiedenis van het dorp. 

Mac Mac, Lisbon en Berlin watervallen

Op de Panoramaroute kunt u verschillende watervallen bezoeken. De Mac Mac, Lisbon en Berlin Falls zijn de meest bekende van het gebied. Deze watervallen zijn zo genoemd door de eerste mijnwerkers die hier aan het eind van de 19de eeuw hun fortuin kwamen zoeken. De Lisbon waterval is de hoogste van de drie- wel 94 meter hoog. In de omgeving is de groene natuur een thuisbasis voor vele exotische vogels en planten.

 

 

 

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Panoramaroute
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zuid-Afrika

Koninkrijk Lesotho Koninkrijk eSwatini Kgalagadi Transfrontier Park Kruger National Park Pilanesberg National Park KAAPSTAD Gardenroute (Tuinroute) Hermanus en omgeving Addo Elephant Park & omgeving Drakensbergen St Lucia & omgeving JOHANNESBURG PRETORIA Kaapse Wijnlanden Panoramaroute Waterberg Regio Madikwe Game Reserve Durban & omgeving Cederberg Kaapse Westkust