Terug naar Zuid-Afrika

Pilanesberg National Park

Pilanesberg National Park is een wildpark van 550 vierkante kilometer nabij Johannesburg. Het park biedt een veelzijdige vegetatie met verschillende regio’s. Een hoogtepunt is de Mankwe Dam regio, waar een waterbron ligt. Dorstig wild kan hier gemakkelijk worden gespot. Het landschap is heuvelachtig dankzij een vulkaanuitbarsting die eeuwen geleden plaatsvond. Zeker gezien de betrekkelijk kleine afstand van Johannesburg (2 uur reistijd) en dat het gebied malaria vrij is, maken Pilanesberg interessant. Tijdens safari’s heeft men de kans om de Big 5 in een gevarieerd landschap waar te nemen. Bovendien liggen er in het park verschillende kindvriendelijke accommodaties waardoor het gebied ook geschikt is voor families.

Deel deze bestemming:

De Big 5 in Pilanesberg National Park

Het Pilanesberg National Park is de thuisbasis van de Big Five. Vooral olifanten en witte neushoorns komen erg veel voor. Het spotten van neushoorns is dan ook één van de belangrijkste hoogtepunten van Pilanesberg. De zwarte neushoorn komt een stuk minder voor. Daarnaast zijn de leeuw en luipaard soms moeilijker te vinden aangezien er niet off-road mag worden gereden in het park. Daar staat tegenover dat ‘night drives’ wél in Pilanesberg zijn toegestaan, wat de kans om jagende luipaarden te spotten vergroot. Buffels zijn vaak rondom waterbronnen te vinden.

Ander wild in Pilanesberg National Park

Naast de Big 5 zijn er ook genoeg andere dieren te zien in het park. Giraffen, zebra’s en wildebeest komen in grote getalen voor. Ook is een grote populatie nijlpaarden te vinden in Pilanesberg. Zelfs de zeldzame wilde hond en cheeta kunnen hier gespot worden met iets meer geluk. Daarnaast is dit een zeer goede bestemming voor  vogelliefhebbers. In één dag aan activiteiten is de kans groot dat er meer dan 100 verschillende soorten gespot worden.

Safari-activiteiten in Pilanesberg National Park

Pilanesberg kan op verschillende manieren worden verkend. Aangezien het park niet heel groot is kan één dag al voldoende zijn om veel van de hoogtepunten te zien, maar er kunnen meer activiteiten worden ondernomen bij een langer verblijf.

Game drives in Pilanesberg

Game drives mogen hier in open safarivoertuigen worden ondernomen. Onder begeleiding van een professionele gids passeren reizigers afwisselende flora & fauna. De gidsen hebben unieke kennis die u de grootste kans bezorgen om de dieren naar wens te spotten. De game drives vertrekken vroeg in de ochtend en laat op de middag.

Night drives in Pilanesberg

Naast ‘normale’ game drives mag in Pilanesberg ook na zonsondergang worden gereden. Tijdens deze late uren worden jagers zoals de schuwe luipaard actiever. Met een groot zoeklicht zoekt uw ranger naar unieke diersoorten die alleen ’s nachts actief zijn. Dit is een spannende manier om schuwe zeldzame dieren te spotten.

Wandelsafari in Pilanesberg

Onder begeleiding mogen ook wandelsafari’s worden ondernomen in Pilanesberg National Park. Zo kunnen reizigers nóg dichterbij wild komen. Daar waar safarivoertuigen niet kunnen komen is de wildernis nog ongerepter. Oog in oog komen met groot wild is zeer indrukwekkend, maar de kleinere flora & fauna leren kennen is ook een belangrijk hoogtepunt van de wandelsafari. De trackers leren u meer over de over sporen en het gedrag van wilde dieren, maar ook over de bijzondere planten in het gebied.

Beste Reistijd in Pilanesberg

Pilanesberg National Park is het gehele jaar een goede safari bestemming. De beste reistijd is tijdens het droge seizoen tussen mei en september. Gedurende het droge seizoen is wild het makkelijkst te spotten. Echter is het klimaat overwegend goed voor safari-activiteiten verspreid over het jaar en is het wild gemiddeld goed te vinden.

Droge Seizoen:

  • Mei – de temperatuur begint in deze maand te dalen ten opzichte van het groene seizoen. ’s Ochtends ligt de temperatuur rond de 7 graden. Overdag neemt de temperatuur toe tot rond de 23 graden. Ook valt er nauwelijks regen.
  • Juni, juli en augustus – ochtenden worden nog frisser in deze periode. Voor ochtendactiviteiten zijn warme kleren dan ook sterk aan te raden, met temperaturen rond 4 graden. Overdag is het zonnig en er valt nagenoeg geen regen in de hele periode. Overdag is de temperatuur prettig, rond de 22 graden.
  • September – een periode met aangename temperaturen tot ongeveer 27 graden. Dit is de overgang naar het groene seizoen, wanneer regen weer zal vallen. De eerste regenval kan tijdens deze periode al voorkomen, maar komt sporadisch voor.

Groene Seizoen:

  • Oktober & november – het wordt steeds warmer en bovendien is de kans op regen wat groter.  De regenbuien zijn kort en het de luchtvochtigheid ligt laag, waardoor de omstandigheden safari-activiteiten prettig zijn.
  • December, januari en februari – in december en januari valt de meeste regen. In februari zijn er soms nog regenachtige dagen, maar dit begint al sterk af te nemen. Het regent in de gehele periode bijna nooit de hele dag. De temperatuur ligt ’s middags rond de 30 graden.
  • Maart & april – gedurende deze periode begint de regenval echt af te nemen. Temperaturen zijn prettig, rond de 13 graden ’s ochtends en 27 graden ’s middags.

Andere gebieden in Zuid-Afrika

Koninkrijk Lesotho Koninkrijk eSwatini Kgalagadi Transfrontier Park Kruger National Park Pilanesberg National Park KAAPSTAD Gardenroute (Tuinroute) Hermanus en omgeving Addo Elephant Park & omgeving Drakensbergen St Lucia & omgeving JOHANNESBURG PRETORIA Kaapse Wijnlanden Panoramaroute Waterberg Regio Madikwe Game Reserve Durban & omgeving Cederberg Kaapse Westkust