Terug naar Zuid-Afrika

St Lucia

Op slechts 10 minuten afstand van de kleine kustplaats St Lucia ligt het iSimangaliso Wetlandpark. Een natuurgebied dat als eerste in Zuid-Afrika werd toegevoegd aan de lijst van ‘Unesco World Heritage Site’. Dit gebied is uniek vanwege de bijzondere vegetatie met maar liefst vijf verschillende eco-systemen.

St Lucia en Isimangaliso Wetlandpark

Voorheen stond dit gebied bekend als de St Lucia moerasgebieden en het St Luciameer in het midden van dit grote langwerpige gebied. Het gelijknamige kustplaatsje kent zo’n 500 permanente bewoners, maar dient voor een groot deel als uitvalsbasis om het iSimangaliso Wetland Park te bezoeken. Een leuk feitje over St Lucia: de nijlpaarden die overdag in het St Luciameer leven, kunnen hier in de avonden door de straten van het dorp lopen.

Phinda Game Reserve

In de omgeving van het iSimangaliso Wetland Park liggen verschillende wildparken. Een van de meest interessante wildparken is het Phinda Private Game Reserve. Dit reservaat grenst aan het iSimangaliso Wetlandpark en is uitgegroeid tot een zeer succesvol natuurgebied op het gebied van natuurbehoud en de herintroductie van wilde dieren.

Deel deze bestemming:

iSimangaliso Wetland Park

iSimangaliso Wetland Park is één van de meest diverse parken van Zuid-Afrika. Het veelzijdige gebied staat bekend als een ongerept paradijs, met variërende ecosystemen en 6500 soorten flora & fauna om te ontdekken. Hier verkennen bezoekers moerasgebied, meren, dichte bebossing en ruige bergketens.

Wilde dieren in iSimangaliso Wetland Park

Er leven zo’n 115 zoogdieren in het gebied, waaronder: olifanten, hyena’s, wilde honden, nijlpaarden, antilopen en buffels. Ook leeft hier één van de grootste populaties krokodillen van Zuid-Afrika, waarvan er al 1200 in Lake St Lucia leven. iSimangaliso Wetlandpark is niet direct een wildpark met de gigantische aantallen wild zoals het Krugerpark. Desalniettemin is het zeker een interessante aanvulling op een reis door Zuid-Afrika, waarbij u een combinatie maakt met ook andere wildparken in het land. Hier leven bijvoorbeeld naast de krokodillen, ook nijlpaarden en zeeschildpadden die op andere plekken in mindere aantallen voorkomen. Bovendien is de vegetatie ook geheel anders, wat bijdraagt aan een gevarieerde reis. Daarnaast noemen zo’n 482 vogelsoorten iSimangaliso hun thuis. Het iSimangaliso Wetland Park is dus niet zonder reden toegevoegd aan de ‘Unesco World Heritage’ lijst!

Lodges in iSimangaliso Wetlandpark

Het iSimangaliso Wetlandpark is een beschermd gebied waar slechts één lodge is gebouwd. De enige lodge in het park ligt op een unieke locatie op een afgelegen gedeelte aan het St Luciameer. Het bijzondere van deze locatie is dat men als enige een specifiek gebied binnen het park kan bereiken waar de safari-activiteiten worden uitgevoerd. Aanbieders die vanuit St. Lucia vertrekken voor bootexcursies kunnen deze regio vanwege de grote afstand niet bereiken. Hierdoor profiteert men van intieme exclusieve safari-activiteiten in deze omgeving. Deze kleinschalige lodge beschikt over luxe kamers en het verblijf kan worden geboekt inclusief activiteiten met professionele rangers. Goedkopere accommodatie alternatieven zijn te vinden in het naastgelegen St. Lucia dat op slechts 10 minuten van de entree van het park ligt.

Phinda Private Game Reserve

Het Phinda Private Game Reserve grenst aan het iSimangaliso Wetlandpark. Het Phinda Private Game Reserve beschikt maar liefst over 7 verschillende eco-systemen. Phinda Game Reserve wordt ook wel de ‘Seven Worlds of Wonder’ genoemd. Dit diverse landschap zorgt ervoor dat activiteiten, zoals game drives uniek en gevarieerd blijven. Niet alleen de ‘Big Five’ leeft hier, maar ook cheeta’s en de zwarte neushoorn. Voor vogelliefhebbers is er ook genoeg te zien, met zo’n 380 vogelsoorten die hier leven.

Lodges in Phinda Game Reserve

De accommodaties in Phinda Game Reserve behoren tot het hoogste niveau in Afrika. U verblijft hier in luxe accommodatie met uitstekende service en hoogwaardige maaltijden. Er zijn slechts 6 &Beyond lodges in het park. Alleen vanuit deze lodges worden safari-activiteiten georganiseerd, dus in dit gebied kunt u niet zelf rondrijden. De safari-activiteiten worden georganiseerd door professionele rangers. Over het algemeen behoren deze rangers tot de beste in Afrika. Een verblijf in één van deze lodges staat garant voor een onvergetelijk avontuur van hoogwaardige kwaliteit.

Natuurbehoud in Phinda Game Reserve

Het reservaat is heel succesvol als het gaat om ‘conservation‘ waarbij niet alleen de focus ligt op het behoud van de natuur en de wilde dieren, maar ook op gebied van samenwerking met lokale communities. Op deze manier profiteren de lokale communities ook van het park. Het gebied is hier namelijk in samenwerking met deze communities opgezet, wat bijdraagt aan het behoud van de flora en fauna en daarnaast zorgt voor werkgelegenheid  en algemene inkomsten voor de omliggende dorpen.

Beste reistijd Phinda Game Reserve en Isimangaliso Wetlandpark

Zowel Phinda Game Reserve en Isimangaliso Wetlandpark kunt u het gehele jaar bezoeken. De beste reistijd voor Phinda Game Reserve en Isimangaliso Wetlandpark is tijdens het droge seizoen in de maanden mei tot september. De vegetatie dunt dan behoorlijk uit waardoor u de wilde dieren iets makkelijker kunt spotten.

Droge Seizoen:

Tijdens het droge seizoen regent het zelden. Toch kan het zo nu en dan regen als gevolg van de ligging aan de kustregio.

  • Mei – deze maand is de overgangsperiode naar een langere tijd van droogte. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 26 graden in de middag.
  • Juni, juli en augustus – in deze periode koelt het iets af in de avonden tot gemiddeld 11 graden. Een extra warme trui is daarom te adviseren. Overdag is het overwegend zonnig en aangenaam met temperaturen rond de 26 graden.
  • September – de temperaturen lopen op tot boven de 27 graden. Ook vroeg in de ochtend en na zonsondergang blijft het warmer met temperaturen rond de 15 graden. Het kan zo nu en dan regenen, vaak in de vorm van hevige onweersbuien.

Groene Seizoen:

Tijdens het groene seizoen regent het vaak in de middag in de vorm van een hevige onweersbui. Het regent zelden de gehele dag.

  • Oktober & november – de temperatuur loopt verder op en er is een grotere kans op regen. Het kan voorkomen dat het een hele dag regent. de gemiddelde temperatuur is gemiddeld 28 graden en koelt af naar 18 graden in de avonden en ochtenden.
  • December, januari en februari – het een de regenperiode waarbij het dagelijks regent. Vaak kort en hevig. De temperaturen zijn hoog met een gemiddelde van 31 graden, met flinke uitschieters tot richting de 40 graden. De ochtenden zijn aangenaam met temperaturen rond de 20 graden.
  • Maart & april – de luchtvochtigheid neemt af en de temperaturen worden iets aangenamer met een gemiddelde van 29 graden. In de ochtenden blijft het warmer met een gemiddelde van 18 graden.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar St Lucia
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zuid-Afrika

Koninkrijk Lesotho Koninkrijk eSwatini Kgalagadi Transfrontier Park Kruger National Park Pilanesberg National Park KAAPSTAD Gardenroute (Tuinroute) Hermanus en omgeving Addo Elephant Park & omgeving Drakensbergen St Lucia & omgeving JOHANNESBURG PRETORIA Kaapse Wijnlanden Panoramaroute Waterberg Regio Madikwe Game Reserve Durban & omgeving Cederberg Kaapse Westkust