Terug naar blogs

Op reis naar Afrika met tieners (12 tot 17 jaar)

Volledig ontzorgd op reis met tieners via Oryx Travel

 

Reizen met tieners in Afrika

Zuidelijk en Oost-Afrika zijn over het algemeen heel geschikte bestemmingen voor wanneer u van plan bent te reizen met uw tieners. Bent u voornemens om het avontuur op eigen gelegenheid per huurauto te gaan verkennen, houdt dan rekening met de grotere afstanden. Uiteraard kunt u zelf als geen ander inschatten of uw tiener zich weet te vermaken tijdens  langere autoritten. Daarnaast houden wij altijd rekening met het vertier op locatie. Over het  algemeen zijn er overal locaties te vinden met een zwembad en andere faciliteiten waar tieners hun energie kwijt kunnen. Daarnaast begrijpen wij dat de aanwezigheid van Wifi een belangrijk onderwerp is. Natuurlijk moet uw tieners ook het contract met het thuisfront kunnen onderhouden. Ondanks dat het heerlijk kan zijn om even offline te zijn, selecteren wij met veel plezier de lodges waar het internet goed genoeg is voor Snapchat, Instagram of misschien zelf een Netflix-serie.

Wat zijn geschikte bestemmingen in Afrika met tieners?

Alle Afrikaanse bestemmingen uit het Oryx Travel aanbod zijn geschikt voor tieners. Iedere Afrikaanse bestemming heeft iets unieks te bieden. Hieronder hebben wij de meest populaire bestemmingen uiteengezet ter inspiratie. 

ZUID-AFRIKA REIZEN MET TIENERS

Bij uitstek een geschikte bestemming om met uw tiener(s) te bezoeken. Zuid-Afrika wordt ook wel “de wereld in één land genoemd”. Hier vindt u dan ook vrijwel alles wat uw tiener interessant vind.

Op safari met uw tiener in Zuid-Afrika

Natuurlijk staat het land bekend om de uitstekende safarimogelijkheden. Zuid-Afrika is misschien wel de beste bestemming als het gaat om hoogwaardige service en persoonlijke aandacht. Hier vindt u uitstekende safarilodges die helemaal zijn ingericht voor tieners. Natuurlijk is er een zwembad, goede Wifi en een playroom beschikbaar. Daarnaast probeert de ranger de tieners op sommige locaties ook mee te nemen buiten de reguliere safari-acitiviteiten. De ranger leert uw tieners tijdens een korte wandeling meer over verschillende planten maar ook voetafdrukken en uitwerpselen van wilde dieren.

Kajakken, surfen of op walvissafari in Zuid-Afrika

Langs de Tuinroute in het zuiden van het land kunt u veel avontuurlijke activiteiten ondernemen. Naast wandelen, hiken en mountainbike tochten, kunt u hier ook kanoën, kajakken of raften. Ook zijn hier veel prachtige stranden te vinden waar men bovendien in de zee kan golfsurfen, windsurfen of kitesurfen. Is uw tiener een waaghals en tenminste 14 jaar, dan mag hij of zij zelfs ‘s werelds hoogste bungeejump (216 meter) springen. Dichterbij Kaapstad kunt u seizoensgebonden walvissen spotten tijdens walvissafari’s op zee. Kaapstad zelf heeft ook veel te bieden. Beklim hier bijvoorbeeld de Tafelberg of maak een boottocht naar Robben Eiland. Ook een bezoek aan een township is een interessant en leerzame activiteit voor uw tieners. Kortom, een ontzettend veelzijdige bestemming met steeds geheel andere activiteiten.

Waar slapen uw tieners in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika is een overvloed aan bijzondere accommodaties die zich specifiek richten op kinderen en tieners. Over het algemeen geldt dat een familiekamer geschikt is tot 12 jaar, terwijl sommige locaties een uitzondering maken tot 16 jaar. Waar mogelijk kunt u ook een ‘interleading’ kamer boeken, zodat de kamer toch geschakeld zijn. Uiteraard proberen wij altijd kamers te selecteren die zo dicht mogelijk bij elkaar zijn gelegen. Op bepaalde locaties, zoals binnen de wildparken waar de wilde dieren vrij rondlopen kan het zijn dat tieners om veiligheidsredenen niet zonder supervisie van de ouders in een kamer mogen verblijven. Reist u met 2 of 3 tieners, dan zult u op deze locaties opsplitsen.

NAMIBIË REIZEN MET TIENERS

Ook Namibië is bij uitstek een geschikte bestemming met tieners. Het landschap van Namibië staat in sterk contrast met andere Afrikaanse landen. Ook wanneer u vaker in Afrika bent geweest is Namibië een prachtig aanvulling op hetgeen u eerder heeft gezien. Over het algemeen hebben tieners voldoende prikkels nodig, dus moet een reis boeiend blijven. Het land is gigantisch, waardoor u er niet aan ontkomt grotere afstanden te overbruggen. De meest gebruikelijke manieren van reizen in Namibië is een selfdrive met een huurauto. Daarnaast kunt u kiezen voor een privé gids in een ruime Toyota Landcruiser of een zogenaamde fly-in reis, waarbij u vliegt met een klein vliegtuigje tussen locaties.

Wanneer het avontuur aan gaat om met een huurauto zelf de hoogtepunten van het land te verkennen, dient u rekening te houden met reistijden van circa 5 uur tussen verschillende locaties. Uiteraard zorgen wij ervoor dat u niet dagelijks van plek naar plek rijdt. Is dat geen probleem, dan is zelfs een land dat door de woestijn wordt gedomineerd super veelzijdig. Ieder uur dat u rijdt ziet u het landschap compleet veranderen. Beslist niet saai dus!

Duinen beklimmen, quadbiken, sandboarden en kajakken met zeehonden in Namibië

Bij de Sossusvlei wordt uw reisgezelschap uitgedaagd om de enorme zandduinen te beklimmen. Een flinke klim met als beloning een onevenaarbaar uitzicht. Vervolgens moet u ook weer naar beneden. Uw tieners doen dit hoogstwaarschijnlijk met enorme sprongen met zo nu en dan een koprol. Het is de uitdaging wie als eerst beneden is!

Aan de kust bij Swakopmund kunt u per quad de duinen verkennen. Vervolgens is er tijd om te gaan sandboarden. Een andere populaire activiteit is om te gaan kajakken met zeehonden. De echte adrenaline junkies kunnen hier ook nog skydiven.

Is uw gezin actief en avontuurlijk, dan zijn er verschillende locaties waar u kunt wandelen door de het dramatisch landschap. Het is zelfs mogelijk om te overnachten op een bed onder te sterren. Met name in het noorden van Namibië liggen enkele prachtige wildparken.

Waar slapen uw tieners in Namibië?

In Namibië zijn veel kindvriendelijke accommodaties te vinden. Afhankelijk van de leeftijd van uw tieners is het toegestaan om in een familiekamer te verblijven. Toch geldt in de meeste gevallen dat familiekamers geschikt zijn tot 12 jaar. Er gelden uitzonderingen tot 14 jaar. Gaat u op reis met 3 tieners, dan is het geen probleem om hiervoor een 3-persoonkamer te boeken. Op sommige locaties, bijvoorbeeld binnen de wildparken kan het voorkomen dat u als ouder uw tieners niet alleen op de kamer kan laten slapen. Als volwassenen splitst u dan op zodat u kinderen altijd in het zicht van de ouders blijven.

BOTSWANA REIZEN MET TIENERS

Botswana is misschien wel één van de meest avontuurlijke bestemmingen in Afrika. Er zijn verschillende mogelijkheden om zo’n avotnuur met uw tieners te plannen. Voor reizen in Botswana geldt ook dat het te adviseren is om ruim op tijd te plannen, want het aanbod aan lodges is relatief beperkt. Botswana is een uniek land, omdat het gedomineerd wordt door de grootste woestijn in Afrika, de Kalahariwoestijn. Tegelijkertijd beschikt het land ook over de grootste olifantenpopulatatie van Afrika, die in het noorden van het land een overvloed aan water vinden. Hier mondt de Okavangorivier uit tot een gigantische rivierdelta. Terwijl u door het land reist heeft u steeds te maken met een compleet andere omgeving, wat deze bestemming uniek maakt.

Op safari per mokoro, open 4×4, speedboot of per quad over de zoutpannen in Botswana


Deze enorme contrasten maken Botswana ook interessant voor uw tiener. In Botswana zijn er kindvriendelijke safarilodges maar worden ook speciale programma’s aangeboden voor jonge ontdekkingsreizigers. U slaapt dat in een tentenkamp dat speciaal voor uw gezin wordt opgezet. Een combinatie tussen wandelsafari’s en game drives in een open 4×4.

Daarnaast zijn er lodges waar u uitsluitend excursies maakt op het water. U verkent de omgeving dan met een mokoro boomstamboot of per speedboot. Ook kunnen uw tieners meer leren van hoe men hier in de Okavango Delta leeft door een bezoek te brengen aan lokale communities. Bezoekt u ook de Magadikgadi zoutpannen, dan kunt u gaan gaat jagen met de bosjesmannen. Ook verkent dan het gebied per quad en slaapt u onder de oneindige sterrenhemel te midden van de zoutpannen.

Waar slapen uw tieners in Botswana?

In Botswana geldt over het algemeen dat tieners in een eigen kamer slapen. Familiekamers gaan vaak tot 12 jaar, met enkele uitzonderingen tot 14 jaar. Indien mogelijk kunt u een two-bedroom suite of een ‘interleading’ kamer boeken. Op sommige locaties geldt dat uw tiener omwille van veiligheid bij een volwassenen slaapt.

TANZANIA REIZEN MET TIENERS

Bekend van de natuurfilms en natuurlijk de Lion King. Het gebied met de grootste hoeveelheid wilde dieren in een kleine oppervlakte. Hier verplaatsen 1,5 miljoen zebra’s en gnoes zich in een zoektocht naar het verse gras. Een proces dat zich steeds herhaalt in het Noorden van Tanzania.

Een veelzijdige safari in de voetsporen van de migratie

Maak onder leiding van een privé Masai gids een mooie safari in het noorden van Tanzania. Een uniek gebied, mede omdat hier verschillende wildparken op een kleine afstand ten opzichte van elkaar liggen. Hierdoor maakt u met het gezin een veelzijdige safari met steeds geheel andere vegetie, maar ook andere diersoorten. U start het avontuur in Tarangire National Park, waar olifanten in overvloed zijn. Een uitgestrekt park met prachtige baobab bomen. Vervolgens bezoekt u het met flamingo’s gevulde Lake Manyara en maakt u safari’s in een meer bosachtige omgeving. Trek dwars door het leefgebied van de Masai en verken de Ngorongoro Krater waar u mogelijk oog in oog komt met de zeldzame zwarte neushoorn. U besluit uw safariavontuur met een bezoek aan de eindeloze vlakte van de Serengeti.

Eeuwenoude culturen leven in harmonie samen met de wilde dieren

Laat u tiener kennis maken met nomadische stammen, zoals de Masai. Het is uniek en heel leerzaam voor uw kinderen om te zien hoe men hier in harmonie leeft met de natuur en de wilde dieren. Het is interesant om te zien hoe de Masai hier haar dorpen heeft gebouwd en hoe zij  hun vee en bewoners beschermen tegen roofdieren.

“Off the beaten track” Zuid of West-Tanzania met tieners

Naast het wereldberoemde noorden heeft Tanzania veel meer te bieden. Het land is gigantisch en beschikt over vele ongerepte wildparken. Slecht een enkeling heeft bijvoorbeeld de chimpansees bezocht in het westen van Tanzania, bij Lake Tanganyika. Ook zijn er bijzondere wildparken zoals Ruaha en Selous Game Reserve waar u intieme familiereizen kunt maken.  Zo zijn er mogelijkheden voor een wandelsafari met overnachting in mobiele tentenkampen. Bovendien zijn er mogelijkheden tot bootsafari’s in Selous Game Reserve, wat bijdraagt aan een gevarieerde safari.

Afsluiten op het strand…

Een unieke bijkomstigheid is dat het wildrijke Tanzania óók nog eens beschikt over paradijselijke eilanden voor de kust. Het meest bekende eiland is Zanzibar met hoofdstad Stone Town waar uw tieners kennismaken met de Arabische cultuur. Daarnaast zijn hier mogelijkheden om te duiken, snorkelen en bijvoorbeeld te kitesurfen.

Waar slapen uw tieners in Tanzania?

In Tanzania slapen uw tieners op eigen kamers of in tenten. Bovendien zijn er op bepaalde plekken mogelijkheden tot ‘interleading’ kamers. Wanneer u de kinderen niet alleen wilt laten slapen, dan is het gebruikelijk om als ouders op te splitsen. Reist u met één tiener, dan kunt u over het algemeen altijd in één tent of kamer verblijven.

KENIA REIZEN MET TIENERS

Misschien wel de bekendste safaribestemming in Afrika. Een gevarieerd land met oneindig veel wildparken, ruige natuur en kleurrijk cultuur.

Oog in oog met de migratie van zebra’s en gnoes

Wij kunnen er niet omheen. Een kennismaking met miljoenen zebra’s en gnoes is één van de meest spectaculaire belevenissen dat Afrika te bieden heeft. Neem uw tieners mee naar de Masai Mara voor een memorabele ervaring in de Afrikaanse wildernis.

Kleurrijke Afrikaanse stammen

In Kenia leven bovendien verschillende kleurrijk stammen. Enkele van hen leven hier semi-nomadisch, zodals de Samburu en Masai. Een bijzondere kennismaking naast de spectaculaire safari’s mag niet ontbreken aan uw bezoek.

Waar slapen uw tieners in Kenia?

Kenia heeft een breed aanbod aan accommodaties die geschikt zijn voor families met tieners. Afhankelijk van het comfortniveau zijn er ruime kamers die tieners kunnen delen. Familiekamers gaan veelal tot 12 jaar, terwijl andere lodges tot 16 jaar aanhouden. Bovendien is er een ruim aanbod aan interleading kamers. Heeft u liever niet dat uw tieners op één kamer slapen, dan kunnen de ouders opsplitsen en de kamer met de kinderen delen.