Terug naar Congo-Brazzaville

Odzala National Park 

Odzala National Park is één van de oudste wildparken van Afrika en zo’n 13.500 vierkante kilometer groot. Odzala ligt middenin het legendarische regenwoud van Congo: de Congobekken. Dit is het op één na grootste regenwoud ter wereld en beslaat 6 verschillende landen.

Odzala National Park bestaat uit dichte bebossing, rivieren, open graslanden en moerasgebied. In deze variërende landschappen leven onder andere de westelijke laaglandgorilla, bosolifanten en buffels. Terwijl u tussen de torenhoge bomen loopt hoort u het geritsel van reptielen, het gefladder van vogels en het geschreeuw van primaten. De biodiversiteit van het park is ongekend- dit is de ultieme bestemming voor de doorgewinterde avonturier.

Deel deze bestemming:

Dieren in Odzala National Park 

Odzala National Park huisvest talloze diersoorten. In het open savannelandschap springen bushbuck en duiker antilopen rond. Één bijzondere antilope om te spotten in Odzala National Park is de Bongo. De Bongo is vooral ’s avonds actief en wordt gekenmerkt door felle witte strepen. Hyena’s sluipen rond tussen het hoge gras en zelfs grote kuddes buffels trekken hier rond. Deze buffels leven ook in het dichte regenwoud, maar dan in kleinere groepen van ongeveer 12 dieren. In dit regenwoud zijn ook de beroemdste dieren van het park te vinden: de bedreigde westelijke laaglandgorilla’s. Onder leiding van de grootste gorilla van de groep bewegen de families zich voort door het regenwoud. Ook andere primatensoorten slingeren hier rond, zoals de oostelijke franjeaap, grijswangmangabey, blauwlipmeerkat en kroonmeerkat. De zeldzame bosolifanten leven zowel in het regenwoud als de savanne, maar zijn lastig te spotten. Een goede plek om de bosolifant te zoeken is aan de Lekoli rivier. Verder kunnen er tot wel 440 vogelsoorten in Odzala worden gespot- het park behoort dan ook tot één van de ‘Important Bird Areas’ van de wereld.

Activiteiten in Odzala National Park 

Het eeuwenoude regenwoud verkennen kan op verschillende manieren. Geen dag is hetzelfde dankzij de talloze activiteiten die u in Odzala National Park kunt ondernemen.

Gorillatrekking in Odzala National Park

Één van de voornaamste redenen om Odzala National Park te bezoeken is om een gorillatrekking te ondernemen. Deze ‘Once In a Lifetime’ ervaring kan slechts op enkele plekken op aarde plaatsvinden. In Odzala gaat u met een klein gezelschap van 3 of 4 personen op pad. U ontmoet ’s ochtends uw tracker en uw gids, die alles vertellen over wat u te wachten staan. Stilletjes beweegt uw gezelschap zich voort door het regenwoud. Terwijl uw gids leuke aandachtspunten aanwijst en interessante feiten vertelt, is uw tracker gefocused op slechts één ding: de gorilla’s vinden. Wanneer de tracker het teken geeft dat het moment bijna daar is slaat uw hart een slag over- dit is waar u op heeft gewacht. Eenmaal oog in oog gekomen met de gorillafamilie kunt u hen één uur observeren, voordat u terug naar de lodge zult trekken.

De gorillatrekkings in Odzala zijn niet alleen een mooie ervaring- u draagt direct bij bij het overleven van deze gorillafamilies. Deze dieren, waarmee wij mensen 98% van ons DNA delen, zijn met uitsterven bedreigd. Aangezien de gorilla’s zeer kwetsbaar zijn bezoekt u hen in kleine groepjes en houdt uw groep voldoende afstand.

Begeleide hikes in Odzala National Park

Het uitgestrekte regenwoud heeft natuurlijk nog veel meer te bieden dan gorillatrekkings. Tijdens begeleide wandelingen verkent u de variërende flora & fauna. Unieke reptielen en kleurrijke vogels tot gigantische bosolifanten- er is méér dan genoeg te zien.

Ook kunt u hiken door uitgestrektere landschappen. Na dichte stukken bos duikt opeens een open veld voor u uit- zo leert u de diversiteit van Odzala National Park echt kennen.

Begeleide hikes na zonsondergang in Odzala National Park

Tijdens een hike na zonsondergang gaat u er met zaklampen op uit om het regenwoud op een andere manier te leren kennen. Het is een sprookjesachtige ervaring om tussen de hoge bomen door te lopen in het duister. Vuurvliegjes verlichten het pad terwijl uw gids de diersoorten aanwijst die juist in de avond actief zijn. De bongo antilope, loewak civetkatachtige en de schattige galago primaten zijn leuke hoogtepunten!

Kajak- en bootsafari’s in Odzala National Park

De brede rivieren van de Congobekken zijn perfect om per boot of kajak te verkennen. Vanaf het water ziet u antilopen en buffels hun dorst lessen aan de oevers. Aapjes schreeuwen vanaf uitstekende takken naar beneden en vogels fladderen rond. Aan het einde van de cruise is het tijd voor een lekker sundowner drankje naar keuze.

 

Beste reistijd Odzala National Park

Het Odzala National Park kan gedurende het hele jaar bezocht worden. De gorilla’s en het grote wild van Odzala zijn het hele jaar door te zien. Er valt gedurende het hele jaar veel regen, maar er zijn wel periodes met méér en minder regenval.

Droge Seizoen

  • Juni, juli, augustus en september – in deze periode begint de regenval van voorgaande maanden af te nemen. De dagelijkse temperatuur ligt gemmideld rond de 26 graden.
  • December, januari en februari – Dit is een kortere periode van minder regenval. Ook in deze maanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 26 graden.

Groene Seizoen:

  • Maart, april en mei – vanaf maart valt er meer regen. Het is ook relatief warm met een gemiddelde dagtemperatuur van 28 graden.
  • Oktober en november – het regent een stuk meer in oktober en november dan in de vier maanden ervoor. De temperatuur is erg afwisselend en de luchtvochtigheid neemt toe.