Terug naar Kenia

Masai Mara

Masai Mara staat bekend als één van de beste wildparken van Afrika. De Masai Mara is het bekendste en meest bezochte wildpark van Kenia. Het park ligt in het zuiden van het land bij de grens met Tanzania. Het gebied is wereld beroemd vanwege een uniek schouwspel dat jaarlijks terugkeert. Ieder jaar arriveren in de Masai Mara 2 miljoen gnoes, zebra’s en gazelles. De meeste van hen komen hier in juli aan en blijven hier grazen tot oktober, waarna zij weer terugkeren naar de Serengeti. Doordat beide parken aan elkaar grenzen, vormen zij samen het Serengeti-Mara Eco-systeem. Als deze gigantische kuddes de open vlaktes van de Masai Mara kaal hebben gegeten, dan volgen zij langzaam een weg terugrichting naar de Serengeti.

Deel deze bestemming:

Dieren in de Masai Mara National Reserve

De Masai Mara is één van de meest wildrijke gebieden van heel Afrika. Het gebied is jaarlijks het toneel van de duizenden gnoes en zebra’s die het gebied bereiken na een lange tocht vanuit Tanzania. Het is een zoektocht naar vers gras en deze miljoenen dieren worden in de Masai Mara rijkelijk beloond. Naast dit jaarlijks terugkerende schouwspel is de Masai Mara het gehele jaar door een interessante park. Er is namelijk altijd een overvloed aan dieren in het park.

De Big 5 in de Masai Mara

De Masai Mara is de thuisbasis van de Big 5. Het park is één van de beste plekken in Afrika om de Big 5 te spotten. Natuurlijk ziet u bepaalde leden van de Big 5 eenvoudiger dan de ander. In de Masai Mara komen leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten in grote aantallen voor. Met name de concentratie leeuwen is erg hoog vergeleken met andere wildparken in Afrika. Bovendien komt u dagelijks grote kuddes olifanten en buffels tegen, die hier door het glooiende landschap trekken. De luipaarden van de Masai Mara zijn net als op andere plekken in Afrika iets schuwer. De luipaard houdt zich graag schuil in enorme bomen of dichter begroeide vegetatie. Toch is de kans groot dat u ook luipaarden kunt waarnemen tijdens een meerdaags bezoek aan het gebied. Neushoorns zijn daarentegen lastiger te spotten. De zwarte neushoorn is van nature iets schuwer en leeft nog in kleine aantallen in de Masai Mara. Helaas komt de witte neushoorn niet meer voor in dit gebied.

Ander wild in het Masai Mara National Reserve

Masai Mara is een érg goed park om katachtigen te spotten. Naast leeuwen en luipaarden leeft er ook een gezonde populatie cheeta’s in het gebied. Bovendien is dit een uitstekend gebied voor de iets zeldzamere kleine katachtigen, zoals de caracal, serval en genetkatten. Ook is de kans groot dat u de gevlekte hyena’s en jakhalzen zult waarnemen. In de Masai Mara leeft daarnaast de grootste giraffensoort die alleen in Kenia en Tanzania te vinden is. Dit zijn de Masai giraffen, die hier eten van de enorme acaciabomen. Doordat de Masai Mara een vlak gebied is zijn deze giraffen al van ver weg te zien. Verder houden nijlpaarden en krokodillen zich op in de waterbronnen en rivieren. Verschillende soorten antilopen, zoals de ’thomson’s’ gazelle, eland, topi en impala zijn ook in grote aantallen te spotten.

 

 

De Grote Migratie in Masai Mara 

Zoals eerder omschreven is één van de grootste aantrekkingskrachten in de Masai Mara de ‘Grote Migratie’ van 2 miljoen gnoes, zebra’s en gazellen. Tijdens dit natuurspektakel zult u versteld staan van de hoeveelheid wild dat zich hier verplaatst door het weidse landschap. Dit schouwspel vindt plaats in onze zomermaanden tussen juli en oktober.

Oversteek van de Mara rivier

De miljoenen gnoes, zebra’s en gazellen mirgeren vanuit het zuiden van de Serengeti helemaal naar de Masai Mara. Tijdens deze route komen zij allerlei obstakels tegen. Een daarvan is de machtige en brede Mararivier. De grote kuddes hopen zich op aan de rand van de rivier, want dit is niet zomaar een oversteek. De Mara rivier is behoorlijk breed, is dieper en heeft een stroming. Het echte gevaar zit hem echter in de honderden hongerige nijlkrokodillen die hen opwachten. Paniek, angst en spanning hangt in de lucht, maar ze moeten toch de oversteek maken. Deze enorme kudde probeert een plek te vinden voor de veiligste oversteek te vinden. Zodra de eerste gnoes de oversteekt waagt, volgt de rest als kudde dieren. Het merendeel zal de oversteek halen, maar een groot aantal dieren zal tijdens deze oversteeg worden vertrapt of verdrinken. Bovendien zullen enkele worden meegesleurd door de krokodillen, of liggen de roofdieren hen aan de overkant op te wachten.

Wanneer is de Grote Migratie in Masai Mara?

Vaak komt een groot deel van de migrerende kuddes rond juli aan in Masai Mara. Op verschillende plekken kunt u de beroemde ‘river crossings‘ aanschouwen, afhankelijk van de locaties van de lodge of het tentenkamp waarin u verblijft. Ook buiten deze oversteek is er genoeg te zien, dankzij het jagende wild dat achter de kudde aansluipt. Rond oktober begint de kudde terug te keren naar de Serengeti in Tanzania.

Safari-activiteiten in het Masai Mara National Reserve

Het Masai Mara National Reserve  kan men op verschillende manieren tijdens safari-activiteiten verkennen. Bij Oryx Travel worden activiteiten begeleid door een professionele gids die u alles verteld over de flora & en fauna die u onderweg tegenkomt. Hieronder leest u meer over de verschillende mogelijkheden in de Masai Mara.

Game drive met privé gids in Masai Mara 

Een van de meest populaire manieren om de Masai Mara te verkennen is per voertuig. Kiest u ervoor om een safari te boeken waarbij u meerdere parken bezoekt, dan kan het interessant zijn om een privé gids te gebruiken die de gehele safari zal begeleiden. Tijdens een safari met privé gids in de Masai Mara heeft u de vrijheid om zelf uw dagindeling te bepalen. Een zogenaamde game drive vertrekt dagelijks vanuit de lodge of het kamp waarin u verblijft. Wanneer u zo vroeg mogelijk vertrekt kunt u in de bush ontbijten. Mocht u rustig willen ontwaken, dan is dat geen probleem en ontbijt u bij de lodge. Vervolgens trekt u er de gehele dag op uit in een zoektocht naar wilde dieren. Afhankelijk van het gedeelte van het park u gaat verkennen, duurt een game drive een halve of een hele dag. Gaat u een ‘river crossing’ meemaken? Dan duurt dit waarschijnlijk de hele dag. Voor vertrek spreekt uw gids alle ins en outs met u door.

Game Drive vanuit de lodges in Masai Mara

Wanneer u van lodge naar lodge vliegt, dan is het gebruikelijk dat u deelneemt aan de activiteiten die worden georganiseerd vanuit de lodges. Afhankelijk van het programma en de ligging van de betreffende lodge, worden ochtend, middag en volledige dagsafari’s aangeboden. Uiteraard worden vooraf specifieke interesses besproken zodat men een programma kan samenstellen. Afhankelijk van uw lodge zijn deze safari-activiteiten gedeeld met andere bezoeker of volledig privé.

Wandelsafari in Masai Mara National Reserve

Verken de Masai Mara te voet tijdens een wandelsafari. Een wandelsafari biedt kansen om op een unieke wijze oog in oog te komen met wilde dieren. Een wandelsafari kan alleen onder leiding van een professionele gids en is alleen toegestaan in de privé reservaten en reservaten rondom het Masai Mara National Reserve. Hier gelden andere regels dan in de Masai Mara zelf. Deze wandelsafari’s worden dus niet altijd aangeboden en zijn afhankelijk van de ligging binnen het gebied.

Ballonsafari in Masai Mara National Reserve

Met een luchtballon over de eindeloze vlakte van de Masai Mara is een ware ‘Once In a Lifetime’ ervaring. Slechts een enkele reiziger is u voor geweest. Tijdens zo’n tocht vliegt u boven de uitgestrekte velden vol wild. Vanuit de lucht krijgt u een goed beeld van hoe groot het gebied is. Bovendien is het spectaculair om over de gigantische kuddes gnoes, zebra’s, buffels en gazellen te vliegen. Tijdens een ballonsafari kunt u ook delen van Masai Mara verkennen die niet toegankelijk zijn voor safarivoertuigen. Zo brengt deze activiteit u bij de meest ongerepte delen van de Afrikaanse natuur.

De Beste Reistijd Masai Mara 

De beste reistijd voor de Masai Mara is in de periode tussen juni en oktober. Dit is het droge seizoen en in deze periode regent het weinig. De gemiddelde temperatuur in Masai Mara is erg comfortabel, met dagelijkse temperaturen rond de 25 graden. ’s Avonds en vroeg in de ochtend kan het iets koelen zijn, dus zorg ook voor voldoende warme kleding. Gedurende het groene seizoen valt er meer regen. Tussen november en december zijn er meer korte hevige regenbuien en tussen  maart en mei valt er gemiddeld iets meer regen. De maanden januari en februari is het droog.

Droge Seizoen:

  • Juni, juli & augustus – dit is de droogste periode in het Masai Mara National Reserve. Hierdoor concentreren de wilde dieren zich vaker rondom het permanente water van bijvoorbeeld rivieren, waardoor het spotten van veel dieren makkelijker maakt. ’s Ochtends en ’s avonds kunnen temperaturen afnemen tot 12 graden.
  • September & oktober – ook in deze maanden is het droog, maar de kans op regen wordt langzaam groter. In oktober loopt de temperatuur op tot boven de 27 graden overdag. Mocht het voorkomen dat het regent, dan koelt het merkbaar af.

Groene Seizoen:

  • November & december – het droge seizoen gaat over in het groene seizoen. In deze tijd zal het af en toe kort regenen, maar hier zult u weinig tot geen last van hebben. Het landschap krijgt langzaam de kans om te herstellen en de omgeving kleurt in korte tijd weer groener.
  • Januari & februari – deze periode vormt de tussenfase tussen het korte en lange regenseizoen. Het regent weinig tot niet, maar de omgeving kleurt wel prachtig groen. Dit is de periode dat veel wild gaan kalveren, waarna jonge dieren worden geboren. Roofdieren kennen geen genade en pakken hun kans om op de net geboren dieren te jagen. In deze periode is er veel actie.
  • Maart, april & mei – dit is de natste periode in de Masai Mara. Het regent vaker en langer, maar nog steeds bijna nooit de hele dag. In April valt over het algemeen de meeste regen in deze periode.

 

De Masai in Masai Mara National Reserve

Het Masai volk (ook gespeld als Maasai) is een Oost-Afrikaanse stam die in Zuid-Kenia en Noord-Tanzania leven. Zij zijn één van de stammen in Afrika die de eeuwenoude tradities hebben behouden. De Masai leeft hier vredig in harmonie samen met de flora & fauna om hun heen.

Tradities en gebruiken van de Masai

De Masai staan bekend om hun felgekleurde gewaden, machtige strijders en traditionele ‘kraal’ dorpen. Deze kraal bestaat uit huisjes die worden gemaakt van materialen die in de natuur gevonden worden. De vrouwen van het dorp bouwen deze huizen en zorgen voor water, hout en de  maaltijden. De Masai leven van hun vee. Vroeger stalen zij ook vee van andere stammen, echter is dat vandaag de dag niet meer gebruikelijk. De Masai eten het vlees en drinken het melk en bloed van hun vee. De botten en huiden van het vee worden ook gebruik bij het maken van gereedschap en decoratie.

Om het vee heen wordt een hek gebouwd zodat jagende leeuwen zich niet te goed doen aan hun dieren. Daarnaast spelen muziek en dans een belangrijke rol in het leven van de Masai. De beste zanger van de stam, de olaranyani, leidt de rest van de stam in hun zang en ritme. Zo’n stamdans bijwonen is dan ook een bijzondere ervaring.

Masai Mara National Reserve

Het reservaat is vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners, die nog steeds in deze omgeving leven en door hen te eren. De Masai leven voornamelijk rondom het Masai Mara National Reserve. Deze gebieden staan in open verbinding met het national reserve, waardoor de wilde dieren hier vrij voort bewegen. Hier kan men ook verblijven in safarilodges en game drives maken. Voorbeelden hiervan zijn: Mara North Conservancy, Naboisho Conservancy en Olderkesi Community Conservancy. De Mara Triangle is geen privé reservaat, maar wel een bijzonder gebied binnen het grotere National Reserve. Lees hieronder meer over deze bijzondere gebieden:

 

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Masai Mara
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Mara Triangle

De Mara Triangle is een speciaal gebied binnen de Masai Mara dat enkel door de lokale Masai wordt onderhouden. Dit gebied omvat één derde van het grotere Masai Mara National Reserve. De concentratie wilde dieren in dit gebied is geweldig.  Een voordeel van deze regio is dat er minder bezoekers zijn dan in de rest van het park. Er is hier slechts één lodge, één tentenkamp en enkele campsites aanwezig in dit grote gebied. Het behouden van de flora & fauna van het gebied staat centraal. Bij een bezoek aan de Triangle ontmoet u de Masai op heel persoonlijke wijze. U bezoekt hun dorpen, ziet hoe zij leven en kunt hun zelfgemaakte souvenirs kopen.

Ook de enorme kuddes migrerende gnoes, zebra en gazellen kan worden gezien gedurende een verblijf in de Mara Triangle. De Mara Triangle ligt tegen het Serengeti National Park aan en is dan ook het eerste gebied in Kenia dat de migrerende dieren doorkruizen.

 

Mara North Conservancy

Het Mara North Conservancy ligt ten noorden van het Masai Mara National Reserve. Ook hier leeft een hoge concentratie wild. Gazellen, buffels, neushoorns, olifanten, katachtigen en gnoes zijn enkele voorbeelden van wat u hier kunt zien. De concentratie reizigers is daarentegen een stuk lager dan in het grotere National Reserve. Lokale Masai begeleiden u op safari-activiteiten. In dit gebied gelden andere regels dan in het Masai Mara National Reserve, wat enkele voordelen met zich mee brengt. Onder deze activiteiten vallen namelijk wandelsafari’s, off-road rijden of game drives na zonsondergang. Op deze manier kunt u iets dichterbij het wild komen in geval van bijzondere sightings of tijdens de schemering dieren waarnemen die alleen ’s nachts actief zijn. Hetgeen uw safari compleet maakt.

 

 

Naboisho Conservancy

Naboisho Conservancy ligt ten zuidoosten van Mara North. Naboisho staat bekend om een nóg hogere concentratie leeuwen dan andere reservaten. Ook hier mogen speciale activiteiten worden ondernomen, zoals wandelsafari’s met de Masai. Deze lokale gidsen kennen het gebied beter dan ieder ander, dus u bent verzekerd van een onvergetelijk avontuur! Heel veel verschil tussen de privé reservaten rondom de Masai Mara is er niet. Voor wat betreft het aantal wilde dieren en de vegetatie komen deze overeen. Een belangrijk verschil zijn het type lodges dat hier ligt en het prijskaartje dat hieraan zit.  Wel kan gesteld worden dat de verschillende reservaten allemaal van zeer hoge kwaliteit zijn. Ook de lodges in Naboisho stellen niet teleur en bieden hoogstaande service.

 

 

Olderkesi Community Conservancy

Ol Derkesi Community Conservancy grenst aan het meest zuidoostelijke puntje van het Masai Mara National Reserve. Wanneer u opzoek bent naar volledige privacy en de meest intieme activiteiten bent u hier aan het goede adres. In heel het Olderkesi reservaat is slechts één lodge te vinden met 9 suites. Alle privé reservaten zijn kleinschalig, maar dit spant wel de kroon! Aangezien u het reservaat maar met enkele andere reizigers deelt voelt u zich één met de natuur. Er vliegen geen luchtballonnen en vliegtuigen boven u en zijn geen andere lodges in de buurt. De enige andere bewoners van de natuur zijn het wild, en de Masai bevolking. Tijdens een verblijf in Olderkesi maakt u met beide op intieme wijze kennis. U kunt de hele dag genieten van begeleide game drives en leren de Masai wat voor medische werking lokale planten hebben. Ook leert u pijl-en-boog schieten en geniet u bovenal van deze indrukwekkende omgeving.

Andere gebieden in Kenia

Meru National Park Samburu National Reserve Masai Mara Laikipia Plateau Lake Nakuru National Park Aberdare National Park Shimba Hills Nature Reserve Mount Kenya National Park Chyulu Hills National Park Tsavo West National Park Tsavo East National Park Amboseli National Park MOMBASA NAIROBI