Terug naar Namibië

Caprivi Regio 

De Caprivistrook is een gebied dat behoort tot Namibië en is ingeklemd tussen Angola, Botswana, Zambia, Zimbabwe. De Zambezi, Kavango, Chobe en Linyanti rivieren doorkruisen het gebied en zorgen voor een belangrijk deel voor de levendige natuur. In tegenstelling tot andere delen van Namibië is het hier uitzonderlijk groen. In de Caprivistrook vindt u tevens eeuwenoude bossen. De vegetatie kan worden vergeleken met noordelijke delen van Botswana, want jaarlijks stroomt het regenwater vanuit de hooglanden van Angola richting de beroemde Okavango Delta in Botswana. Hierdoor is Caprivi regio (of ook wel Zambezi regio) ook voorzien van veel water met rivieren en moerasgebieden. In de wildparken van de Caprivi vindt u veel wilde dieren. 

Deel deze bestemming:

De hoogtepunten van de Caprivistrook

In de Caprivistrook zijn verschillende prachtige wildparken gevestigd, elk met eigen unieke flora en fauna. Van het beroemde Bwabwata National Park tot het minder bekende Mudumu National Park, de Caprivistrook heeft voor iedere reiziger wat te bieden.

Lees hieronder meer over de hoogtepunten van de diverse parken en hoogtepunten van de Caprivistrook.

Bwabwata National Park  

Het Bwabwata National Park is één van de meest beroemde wildparken van de Caprivistrook. Het park is meer dan 6000 vierkante kilometer groot en ligt in het midden van de Caprivi Strip. Bwabwata is onderverdeeld in 2 delen: het Mahango Game Park in het westen, en het Caprivi Game Park in het oosten. 

Dieren in Bwabwata National Park

Bwabwate vormt het thuis van diverse diersoorten. Leeuwen, luipaarden, cheeta’s, giraffen, zebra’s, gnoes en buffels worden hier geregeld waargenomen tijdens safari-activiteiten. Daarnaast zijn de grote kuddes olifanten een belangrijk hoogtepunt tijdens uw bezoek aan Bwabwata National Park. Ook vogelliefhebbers kijken hier hun ogen uit- er zijn meer dan 400 verschillende vogelsoorten in het park te vinden!

Activiteiten in Bwabwata National Park

In dit park kunnen verschillende activiteiten worden ondernomen. Begeleide game drives, wandelsafari’s en boottochten op de Kwando-rivier doen reizigers oog in oog komen met het lokale wild. De rivier trekt ook zeer veel krokodillen en nijlpaarden aan, wat een boottocht extra spannend maakt!

Mahango Game Park & Caprivi Game Park

Mahango Game Park en Caprivi Game Park maken beide deel uit van Bwabwata National Park. Elk heeft enkele unieke aspecten, wat beide parken het bezoeken waard maakt.

Mahango Game Park

Het westelijke deel van het Mahango Game Park grenst aan de Okavango rivier. Deze Okavango rivier mondt later uit tot de grootste rivier delta ter wereld- de Okavango Delta in Botswana. In het oosten grenst het park aan de Kwando rivier.

Mahango staat bekend om indrukwekkende landschappen, met onder andere enorme baobab bomen, groene grasvlaktes en moerasgebieden. Vier van de ‘Big Five’ dieren leven in dit gebied. Hier komt u alleen geen neushoorns tegen. Giraffen drinken uit de rivier, terwijl kuddes antilopen zich door het hoge gras verplaatsen. Het is mogelijk om te vissen in de Okavango rivier en een mooie boottocht te maken.

Caprivi Game Park

Het Caprivi Game Park is een groot savannegebied met acaciabossen. Ook hier kunt u diverse activiteiten ondernemen, vergelijkbaar met de bovenstaande beschrijving van het Bwabwata National Park.

Popa Falls 

De Popa Falls zijn een reeks watervallen en stroomversnellingen ten noorden van Mahango die zorgen voor een spectaculaire show. Dit is één van de populairste hoogtepunten van de Caprivistrook. Hoewel de watervallen slechts enkele meters hoog zijn vormen de Popa Falls een prachtige achtergrond terwijl wilde dieren langstrekken.

Dieren in de Popa Falls

Vele watervogels en kleine reptielen kunnen worden waargenomen aan de oevers van de rivier. Ook zien bezoekers hier verschillende soorten antilopen en rondhangende krokodillen en nijlpaarden. Verder spot u hier onder andere primaten en buffels.

Activiteiten in de Popa Falls

Een populaire activiteit bij de Popa Falls is vissen naar de tijgervis. Deze populaire roofvis is ongeveer een meter lang en kan jagen op langsvliegende vogels. Verder zijn er verschillende wandelpaden rondom de watervallen en kunt u hier kanoën en kajakken. In het gebied rond de Popa Falls leven de traditionele Kavango bewoners. Breng een bezoek aan deze gemeenschappen om meer te leren over hun rijke geschiedenis en traditionele gebruiken.

Mudumu National Park

Het Mudumu National Park ligt op de grens van Botswana en is één van de meest ongerepte wildparken van Namibië. In het westen van het park vormt de Kwando rivier een natuurlijke grens, waarbij Botswana aan de overzijde opduikt.

Het unieke landschap van Mudumu National Park

Het landschap van Mudumu National Park is erg uniek vergeleken met andere parken in Namibië. Rivieren en waterbronnen zorgen voor voldoende water voor zowel het wild als de groene flora. Sinds de oprichting van het park in 1990 is veel aandacht besteed aan het beschermen en behouden van de wilde dieren die hier leven, en dat is te merken!

Dieren en activiteiten in het Mudumu National Park

Ook in Mudumu National Park leeft een rijke variatie aan diersoorten. Grote kuddes olifanten, giraffen en zebra’s verplaatsen zich rond in een zoektocht naar voedsel, terwijl nijlpaarden en krokodillen de rivieren een veilig thuis noemen. Daarnaast leven hier veel gnoes en buffels, die op hun beurt weer leeuwen en andere roofdieren aantrekken. Ook hier kunnen diverse activiteiten worden ondernomen om oog in oog te komen met deze dieren. Daarnaast is een bezoek aan de Bwabwata- en Musabia bevolking interessant voor reizigers die meer willen leren over de lokale cultuur. 

Nkasa Lupala National Park

Het Nkasa Lupala National Park grenst en staat in open verbinding met het noorden van Botswana. Het park is zo’n 320 vierkante kilometer groot en daarmee een van de kleinere wildparken van Namibië. Het gebied heeft een unieke en wildrijke vegetatie. Hier vindt u talloze uitmondingen van de Okavango rivier met diverse groene eilanden en moerasgebieden. Ervaringen zijn hier vergelijkbaar met het noorden van Botswana- echter zijn de lodges van Nkasa Lupala over het algemeen gunstiger geprijsd. 

Het is mogelijk dat u het Nkasa Lupala National Park kent als het Mamili National Park. In 2012 werd het gebied namelijk hernoemd ter ere van de Nkasa en Lupala gemeenschappen die hier wonen.

Dieren in Nkasa Lupala National Park

Het ongerepte landschap van Nkasa Lupala National Park vormt een veilige thuisbasis voor een verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder: leeuwen, olifanten, buffels, en meer dan 430 vogelsoorten!  

Katima Mulilo

Katima Mulilo is de belangrijkste stad in de Caprivi Strip en ligt aan de Zambezi rivier. Vroeger was Katima een belangrijk punt op een handelsroute tijdens de koloniale tijd. Het is de laatste stad in Namibië die u per auto passeert voordat u Zambia of Botswana bereikt. In Katima Mulilo kunt u nog een laatste stop maken en de nodige boodschappen inslaan tijdens een selfdrive, om vervolgens de grens over te steken richting Botswana. Hier kunt u bovendien uw huurauto inleveren, om per transfer de grens over te gaan en de reis te besluiten in bijvoorbeeld Chobe National Park en/of de Victoria watervallen in Zimbabwe.

Activiteiten in Katima Mulilo

Katima Mulilo beschikt zelf ook over enkele leuke bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld de markt, waar lokale gerechten en souvenirs aangeschaft kunnen worden. Ook is er een museum gewijd aan de geschiedenis van de Caprivistrook te vinden: het Caprivi Arts Centre and Cultural Museum. Het museum beschikt over een collectie van kunstwerken en historische voorwerpen uit de Caprivi regio.

Beste reistijd om de Caprivi te bezoeken

De beste reistijd voor een de Caprivi of Zambezi regio is tussen april en oktober. De Caprivi regio heeft een overwegend warm klimaat met een droog en een groen seizoen. De temperatuur neemt af tijdens het droge seizoen, waardoor de maanden mei tot augustus gemiddeld wat frissere zijn. Gedurende deze maanden valt er vrijwel geen regen. Het groene seizoen loopt tussen de maanden december tot en met maart. Het is dan een stuk warmer maar er zijn dan geregeld hevige onweersbuien.

Droge Seizoen:

  •  Mei, juni, juli & augustus – Het is overwegend droog en zonnig in deze periode. Dit zijn de koudste maanden in het jaar met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Voornamelijk vroeg in de ochtend kan het fris zijn met temperaturen van rond de 8 graden. Het kan voorkomen dat de temperatuur rond het vriespunt ligt, dus warmere kleding is noodzakelijk tijdens safari-activiteiten in de ochtend.
  • September & oktober – Het einde van het droge seizoen nadert en de temperatuur loopt langzaam op. De gemiddelde temperatuur ligt op 35 graden en met uitschieters tot 40+. Vroeg in de ochtend is de temperatuur aangenamer (gemiddeld 15 graden). Tegen het einde van oktober kan het voor het eerst sinds langere tijd weer regenen. Vaak in de vorm van korte hevige regenbuien.

Groene Seizoen:

  • November & december – Een periode van overgang tussen seizoenen start doorgaans begin november. Het is overwegend heet en zonnig, maar u kunt hevige onweersbuien verwachten. Deze zijn lang verwacht, want het is dan maanden droog geweest. De temperaturen liggen gemiddeld rond de 32 graden.
  • Januari, februari & maart – in de maanden januari en februari regent het gemiddeld het meest in de Caprivi regio. Over het algemeen vaak in de middag in de vorm van hevige onweersbuien. Na de regenbuien koelt het vaak iets af. Overdag is het warm met temperaturen rond de 30 graden.
  • April – in deze periode valt nauwelijks nog regen en het seizoen zit in overgang naar de langere droge periode. Het regenwater vanuit de hooglanden van Angola bereikt het gebied waardoor het waterniveau in de rivier iets stijgt. De temperaturen nemen langzaam iets af.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Caprivi Regio
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Namibië

Waterberg regio Sperrgebiet Caprivi Regio Etosha National Park Skeleton Coast Kaokoland Damaraland WALVIS BAY Lüderitz SWAKOPMUND NamibRand Reserve Sossusvlei Namib Naukluft National Park Fish River Canyon WINDHOEK Cape Cross