Terug naar Namibië

Kaokoland

Kaokoland, ook wel Kaokoveld genoemd, wordt door velen als het meest ongerepte gebied van Namibië beschouwd. Deze regio ligt verscholen in het uiterste noord-westen van Namibië. Dit is het land dat door de Himba bevolking wordt gedomineerd. Een gebied waar water uiterst schaars is. In het noorden van Koakoland loopt de Kunene-rivier dat de natuurlijke grenst vormt met Angola. Aan de westzijde van het Kaokoland loopt de dramatische kustlijn van de Skeleton Coast. Een gebied met enkele overeenkomsten, maar tegelijkertijd ook compleet anders, waardoor beide gebieden goed gecombineerd kunnen worden.

Dit onherbergzame gebied is niet eenvoudig te bereiken. Veel reizigers kiezen ervoor om te vliegen naar de lodges in het uiterste noorden van Kaokoland, waar slechts een handvol accommodaties te vinden is. Het is ook mogelijk om dit gebied per 4×4 te verkennen. Houd er rekening mee dat deze regio moeilijk begaanbaar is en alleen geschikt voor de échte avonturiers. Een gebied waar slechts een enkeling u voor is geweest. Maak kennis met  het dramatische landschap van de Hartmann en de Marienfluss valleien en passeer traditionele Himba dorpen die hier nog steeds semi-nomadisch leven in deze ontmoedigende vegetatie.

Deel deze bestemming:

Dieren in Kaokoland

De Kunene-rivier is de enige permanente waterbron in het noorden van Kaokoland. Door de aanwezigheid van water is hier een oase ontstaan. Opeens duikt er een groene strook op in een droog en dor maanlandschap. De Kunene-rivier trekt verschillende wilde dieren aan en het is hier prachtig groen. In het gebied leven bescheiden aantallen wilde dieren. Enkele dieren die hier regelmatig worden waargenomen zijn springbok, zebra’s en gemsbokken. Bezoekt u het noorden van Koakoland, dan is de kans groot dat u ook nijlkrokodillen en nijlpaarden kunt waarnemen in de Kunene-rivier. Iets meer landinwaarts leven ook andere dieren zoals woestijn olifanten, giraffen, leeuwen, cheeta’s, jakhalzen, hyena’s en de zwarte neushoorn.  Het landschap is ontzettend uitgestrekt en de aantallen zijn beperkt, maar een ontmoeting met één van deze woestijndieren is magisch.  

 

Activiteiten in Koakoland

Het landschap van Kaokoland bestaat uit een ongerepte open vlakte, eindeloze dramatische bergketens, droge rivierbeddingen en het permanete water van de Kunene-rivier en ook de Epupa Falls in het uiterste noorden van Namibië. Afhankelijk van uw verblijf binnen Kaokoland zijn ver diverse activiteiten die men hier kan ondernemen. Dit is absoluut een ‘off the beaten track’ bestemming binnen Namibië. Nóg dichterbij de natuur zult u bijna niet komen. Hieronder leest u meer over de verschillende activiteiten in Koakoland: 

  • Boottocht over de Kunene-rivier – verblijft u in het uiterste noorden in een lodge aan de Kunene-rivier, dan maakt u een boottocht over de rivier (als het waterniveau het toelaat). U vaart door een indrukwekkende oase in dit surrealistische maanlandschap. Kijk uit naar krokodillen, nijlpaarden en een verscheidenheid aan watervogels.
  • Bezoek een Himbadorp – in dit afgelegen gebied leven de Himba’s nog steeds conform hun traditionele semi-nomadische levenswijze. Onder leiding van een gids bezoekt u  een Himbadorp en leert u meer over hun gebruiken. In het noorden Koakoland is de enige omgeving waar deze kennismaking enigszins realistisch is.
  • Game drive in zoektocht naar woestijn- olifanten en neushoorns – één van de meest exclusieve excursies in Koaland is een maakt een natuurrit door een droge rivierbedding op zoek naar de woestijnolifanten (centraal & zuidelijk Kaokoland). Met een beetje geluk spot u tijdens deze safari-activiteit ook de zwarte neushoorn die hier nog steeds in de natuur leven, dus buiten de nationale parken en zonder omheining.
  • Quadbike excursie – een van de hoogtepunten in Koakoland is een quadexcursie door de zandduinen.
  • Natuurwandelingen – beklim de zandduinen of ga hiken in de omliggende bergen en loop door valleien en passeer te voeten woestijnolifanten en andere wilde dieren.

Beste reistijd Kaokoland

Kaokoland kunt u het gehele jaar goed bereizen, toch is de periode tussen mei en september de beste reistijd. In de lokale wintermaanden kleurt deze regio prachtig groen, waardoor de omgeving nét iets mooier oogt. Het Kaokoveld heeft een typisch woestijnklimaat met grote temperatuursverschillen dus dag en nacht. Overdag kan de temperatuur oplopen tot 40 graden, terwijl het in de nacht kan afkoelen tot aan het vriespunt.

Droge Seizoen:

  • Mei, juni, juli & augustus – overdag is de gemiddelde temperatuur 22 graden, maar in de ochtend is het vaak een stuk frisser met temperaturen rond de 10 graden. In deze periode is extra warme kleding noodzakelijk tijdens safari-activiteiten in Kaokoland.
  • September & oktober – het einde van de winter nadert en de temperaturen lopen langzaam op. Gemiddeld is het 26 graden en de temperaturen in de ochtend liggen op 14 graden gemiddeld. Tegen het einde van oktober kan het voor het eerst beginnen met regenen, alhoewel dit sporadisch voorkomt.

Groene Seizoen:

  • November & december – in november starten de eerste hevige onweersbuien. Deze komen zelfden voor en zijn vaak in de vorm van korte hevige buien. De gemiddelde temperatuur is 28 graden met uitschieters tot 40 graden.
  • Januari, februari & maart – overdag is het vaak zonnig en aangenaam, maar in de middag kan het vaker regen. Deze regens zorgen ook voor de nodige verkoeling, de gemiddelde temperatuur ligt op 26 graden.
  • April – vanaf nu stopt het langzaam met regenen en de gemiddelde temperatuur neemt ook af. Gedurende de dag is het nog steeds aangenaam met temperaturen rond de 25 graden.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Kaokoland
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Namibië

Waterberg regio Sperrgebiet Caprivi Regio Etosha National Park Skeleton Coast Kaokoland Damaraland WALVIS BAY Lüderitz SWAKOPMUND NamibRand Reserve Sossusvlei Namib Naukluft National Park Fish River Canyon WINDHOEK Cape Cross