Terug naar Namibië

Skeleton Coast

De Skeleton Coast is misschien wel het meest ruige gebied van Namibië. Het gigantische gebied strekt zich uit langs de Atlantische Oceaan en loopt van net boven Swakopmund tot aan de Kunene rivier in het uiterste noorden van Namibië, op de grens met Angola. Het gevarieerde en ruige landschap is prachtig in zijn grilligheid en bestaat uit een ongerepte kustlijn, bergketens, uitgestrekte vlaktes en droge rivierbeddingen.

GESCHIEDENIS

Al in de 15e eeuw stond dit droge gebied onder Portugese ontdekkingsreizigers bekend als ‘de poort naar de hel’. Deze kustlijn werd berucht omdat de zandbanken moeilijk in kaart konden worden gebracht, omdat deze door stromingen steeds veranderen. In het verleden is hierdoor sprake geweest van verscheidene schipbreuken. Heel triest voor de opvarenden, want als zij dit al overleefden begon een volgend probleem. Men kwam in een gebied mijlenver van de bewoonde wereld, een woestijn zonder enige bron van overleven. Vandaag de dag kunt u als bezoeker tussen een immens grote zeehondenkolonie nog brokstukken terugvinden van de oude scheepswrakken.

Deel deze bestemming:
skeleton-coast-pelsrobben

Dieren in de Skeleton Coast

Dit gebied wordt bewoond door dieren en planten die zich hier volledig hebben aangepast aan de woestijn. Ondanks de dorre omgeving met beperkte watervoorzieningen weten leeuwen en olifanten hier te overleven. Daarnaast leven hier andere diersoorten zoals giraffen, zebra’s, springbokken, elanden, gemsbokken. Naast de leeuwen komen hier ook andere roofdieren voor, zoals hyena’s, luipaarden en cheeta’s. Aan de kust vindt u een gigantische kolonie Kaapse pelsrobben, naar schatting zo’n 80.000 tot 100.000 zeehonden bij elkaar. Bovendien hebben bijzondere planten zich hier ook aangepast aan de droge omstandigheden. 

Woestijnleeuwen in de Skeleton Coast

Alle dieren die weten te overleven in de erbarmelijke omstandigheden van de Namibwoestijn zijn bijzonder. Eén van de meest opvallende en een zeldzame verschijning is de woestijnleeuw.  Een dier dat u hier niet zou verwachten in deze omgeving, zeker gezien voedsel hier buitengewoon schaars is. Naar schatting zijn er nog zo’n 150 woestijnleeuwen. Lang werd gedacht dat zij waren uitgestorven in de Skeleton Coast. Nog steeds worden zij met uitsterven bedreigd. Niet door de vegetatie waar zij in leven, maar als gevolg van een conflict tussen mens en dier. Doordat voedsel zo schaars is, worden zij aangetrokken tot het vee van de bewoners van deze regio. Voor de bewoners is hun vee weer de enige bron van overleven, waardoor zij niet aarzelen om de leeuwen te doden. Een groot probleem. Gelukkig zijn er verschillende instanties die proberen hier een einde aan te maken. Lees hier meer over de woestijnleeuwen.

 

Activiteiten Skeleton Coast

De Skeleton Coast behoort tot de meest ruige regio’s van Namibië. Hier kunt u bepaalde delen op eigen gelegenheid verkennen, maar het is sterk te adviseren om hier gebruik te maken van professionele gidsen. Zelden komt u hier andere toeristen tegen, dus wanneer u vast komt te zitten is de kans groot dat u geen passanten tegenkomt die u uit het zand kunnen trekken. Het gebied is nog steeds ‘off the beaten track’ er hier zijn slechts een handvol lodges, die tijdig boeken is noodzakelijk voor de Skeleton Coast. Tijdens uw bezoek aan Skeleton Coast kunt u deelnemen aan verschillende activiteiten die worden verzorgd vanuit de lodges in het gebied.

  • Game Drives – Tijdens een natuurrit maakt u kennis met de omvang van dit immense gebied. Uiteraard ligt de focus ook op het zoeken naar de wilde dieren die zich hier aan de woestijn hebben aangepast. De excursies vinden vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag plaats.
  • Dagtour naar de woestijn oasis – U brengt een bezoek aan een oasis in het Skeleton Coast National Park. In het gebied is heel weinig water, dus deze oasis trekt geregeld wilde dieren die hier de dorst lessen. Daarnaast zijn hier veel vogels en rondom het meer is het prachtig groen, wat zorgt voor unieke foto’s. Onderweg stop u voor een picknick in een schilderachtige omgeving.
  • Skeleton Coast Excursion – neem deel aan een unieke tocht per 4×4 waarbij u door de droge rivierbedding van de Hoanib-rivier helemaal tot aan de kust rijdt. Eenmaal aangekomen bij de Skeleton Coast ziet u de enorme Kaapse pelsrobben kolonies en de scheepswrakresten. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunt u terug vliegen met een Cessna om de Skeleton Coast vanuit een heel ander perspectief te aanschouwen.
  • Quadbike excursie – op zoek naar iets meer adrenaline? Verken de duinen van de Skeleton Coast (16 jaar en ouder) per quad. Halverwege stopt u op een bijzondere plek waar u kunt sandboarden.
  • Natuurwandelingen – vanuit de lodges worden natuurwandelingen aangeboden waarbij de nadruk meer ligt op de kleinere details uit deze omgeving. Beklim de zandduinen en loop door imposante valleien met dramatische bergketens en rotsformaties.

Beste reistijd Skeleton Coast 

Het klimaat in de Skeleton Coast wordt gekenmerkt door de zware ochtendmist in combinatie met een droog woestijnklimaat. Langs de kustlijn van de Skeleton Coast is het over het algemeen heel mistig gedurende de ochtenden tot elf uur, waarna het helder en zonnig wordt. Landinwaarts is dat niet het geval, hier is het overwegend droog en zonnig.

Droge Seizoen:

  • Mei, juni, juli & augustus – In de ochtend is het mistig, maar overdag is het straks blauw en zonnig. Het zijn de koelere maanden in het jaar met temperaturen rond de 20 graden. Vroeg in de ochtend kan het koeler zijn met temperaturen rond de 12 graden.
  • September & oktober – het is droog en zonnig met veel kans op mist in de ochtend. De winterperiode komt tot een einde met gemiddelde temperaturen van rond de 22 graden. Gemiddeld kan de temperatuur gedurende de dag sterk oplopen. Vroeg in de ochtend is het iets aangenamer met temperaturen rond de 14 graden.

Groene Seizoen:

  • November & december – gedurende deze periode kan het iets frisser zijn in de ochtenden, doordat het mistig is met wind vanuit zee. De gemiddelde temperatuur ligt hierdoor rond de 24 graden, maar als de wind afzwakt loopt de temperatuur snel op. Het regent vrijwel nooit tijdens deze periode.
  • Januari, februari & maart – gedurende deze periode regent het vaker, maar nog steeds is het overwegend droog. Het is zonnig met temperaturen rond de 25 graden. Als de koelere zeewind afzwakt loopt de temperatuur naar mate de dag vordert snel op.
  • April – de kans op neerslag neemt zeer sterk af. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 24 graden.
Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Skeleton Coast
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Namibië

Waterberg regio Sperrgebiet Caprivi Regio Etosha National Park Skeleton Coast Kaokoland Damaraland WALVIS BAY Lüderitz SWAKOPMUND NamibRand Reserve Sossusvlei Namib Naukluft National Park Fish River Canyon WINDHOEK Cape Cross