Kaapstad
Terug naar Zuid-Afrika

Reizen naar Kaapstad

Kaapstad, ooit een verversingspost van de Nederlandse zeevaarders, is de bruisende metropool van Zuid-Afrika. Niet voor niets wint deze prachtige, veelzijdige stad al zeven jaar op rij de prijs voor beste toeristen bestemming. Kaapstad is ‘hip and happening‘! Beklim de Tafelberg, geniet van de fantastische restaurants, bezoek de pinguïns van Boulders Beach terwijl u de schilderachtige route richting Kaap de Goede Hoop rijdt of flaneer over de boulevard van Camps Bay. Ook telt Kaapstad de vele galeries, winkels en foodmarkets die absoluut een bezoek waard zijn. Wilt u meer weten over de rijke, maar ook donkere geschiedenis van de hoofdstad? In de ‘Moederstad’ kunt u deelnemen aan verschillende culturele excursies. Bezoek bijvoorbeeld de Townships, Robben Island, de wijk Bo Kaap of District 6. Lees hieronder meer over alles wat de wereldstad Kaapstad te bieden heeft.

Deel deze bestemming:
Kaapstad

Populaire gebieden in Kaapstad

‘The City Bowl’, het centrum van Kaapstad

Centrum, Gardens, Oranjezicht, Vredehoek & Tamboerskloof

Het centrum van Kaapstad ligt als het ware in een kom van de Tafelberg. De stadskom wordt omringd door de imposante tafelberg (1086m), Devil’s Peak (1000), Lion’s Head (699) en Signal Hill (350m). Aan de andere kant ligt waterfront met het havengebied aan de Atlantische oceaan.
Het centrum ligt hier in het midden van de stadskom. Het ontwerp van het centrum van Kaapstad is overgenomen zoals de Hollanders dit op Manhattan ook hadden bedacht, met kaarsrechte straten en een groot park in het midden. Op de heuvels van deze stadskom liggen de betere wijken met grote huizen. Hier zijn tevens een aantal straten zoals Kloofstreet met diverse sfeervolle barretjes, intieme restaurants en de culinaire hotspots.

Atlantic Seaboard, de wijken aan de kust

De Waterkant, Greenpoint, Seapoint, Bantry Bay, Clifton en Camps Bay

Aan de andere kant van Signal Hill liggen wijken die uitzicht hebben op zee. De boulevard’s van Seapoint doet denken aan Zuid-Europese badplaatsen. Aan de andere kant van de Tafelberg liggen verschillende baaien met prachtige gelegen wijken. De afgelopen decennia is dit gebied uitgegroeid tot één van de belangrijkste hotspot’s in Zuid-Afrika. In Clifton en Camps Bay liggen prachtige stranden, en de boulevard van Camps Bay is een levendige plek tijdens de zomermaanden. Hier vindt u verschillende bars en restaurants met uitzicht op het strand.

Cultuur in Kaapstad

Kosmolpolitisch Kaapstad

In Kaapstad komen talloze culturen samen. Dankzij de rijke geschiedenis en de enorme aantrekkingskracht vandaag de dag kent de Moederstad onder andere Afrikaanse en Xhosa, Nederlandse, Duitse en Engelse invloeden. De typische Europese architectuur met Victoriaanse stijl wordt afgewisseld door traditionele kleurrijke straten, townships en het modernere centrum. ‘Ubuntu’, ook wel samenhorigheid, speelt een grote rol bij de heling na het Apartheidsregime. Tijdens een bezoek aan de townships wordt hier dieper op ingegaan.

De wijk Bo-Kaap in Kaapstad

Één van de meest interessante buurten van Kaapstad is Bo-Kaap. De kleurrijke wijk bestaat uit huisjes die in 1760 werden gebruikt om slaven uit Maleisië en Indonesië te huisvesten. Ooit waren alle huisjes wit, totdat de bewoners eindelijk hun vrijheid kregen. Om dit te vieren werd de witte buitenkant verwisseld door felle kleuren. Bo-Kaap ligt op de heuvels van Signal Hill op slechts 5 minuten vanaf het centrum.

De wijk District 6 in Kaapstad

Ook de wijk ‘District 6’ heeft veel cultureel historische waarden. Het gebied heeft een tragische geschiedenis. Met het havengebied op een steenworp afstand was dit de wijk waar voornamelijk arbeiders leefden, waaronder Cape Malay, kleurlingen en moslims, maar ook Xhosa en Indiërs.  Oorspronkelijk was dit het leefgebied van artiesten, handelaren, arbeiders en bevrijde slaven. Het was een levendig gebied. Gedurende de hoogtijdagen van de Apartheid in Zuid-Afrika vonden er in dit gebied gedwongen verhuizingen plaats. Men had disctrict 6 gebrandmerkt als gevaarlijke wijk waar criminele activiteiten plaatsvonden, waaronder gokken, drankgebruik en prostitutie. Men vermoedde echter dat de Zuid-Afrikaanse overheid dit heeft gebruikt als officiële reden, terwijl de regering deze wijk wilde annexeren, als gevolg van de gunstige ligging ten opzichte van het centrum van Kaapstad. Uiteindelijk bleek dit het geval, want in 1966 is dit gebied door de regering verklaard als gebied “slegs vir die blankes” (alleen voor de blanken). Een zogenaamde ‘Whites-Only Area”. De bewoners werden zorgvuldig verplaatst naar de townships. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Zuid-Afrika.

Natuur in Kaapstad

De natuur in en rondom Kaapstad is zeer afwisselend. Kaapstad in een prachtige stad met vele gezichten. De Tabelberg en het Kaapse schiereiland delen de stad op in verschillende wijken. Het is een wereldstad voorzien van prachtige natuur. Verspreid over de stad vind u dramatische bergen, bossen, rivieren en indrukwekkende baaien met mooie stranden.

Botanische tuinen van Kaapstad

In een gebied aan de achterkant (oostelijke helling) van de tafelberg liggen prachtige bossen met lommerrijke wijken zoals Constantia. Hier vindt u onder andere de oudste wijnranken van Zuid-Afrika. In dit gebied liggen ook de botanische tuinen van de stad. Het Kirstenbosch National Botanical Garden heeft voornamelijk verschillende inheemse planten, waaronder unieke fynbos en een verzamelijk protea’s.

De Tafelberg in Kaapstad

Tijdens een bezoek aan Kaapstad kunt u er niet omheen, want waar u ook bent, de tafelberg ziet u altijd. Het is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. Het vormt het middelpunt van Kaapstad. De Tafelberg dankt zijn naam door het platte gebergte dat doet denken aan een tafel. Vaak ligt er ook een wolkendeken op de tafelberg, dat symbolisch het tafellaken wordt genoemd. Tijdens uw bezoek aan Kaapstad mag het beklimmen van de beroemdste berg van Zuid-Afrika niet ontbreken. Is een hike van circa 2 uur iets te stevig? Overweeg dan de kabelbaan naar de top. Bovenop de tafelberg wordt u getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de stad.

Table Mountain National Park in Kaapstad

De Tafelberg is eigenlijk een onderdeel van een unieke nationaal park. Het Table Mountain National Park is een gigantisch gebied dat vanaf Signal Hill uitstrekt tot aan Kaap de Goede Hoop. Verspreid over het Kaapse schiereiland liggen verschillende hoogtepunten van het Table Mountain National Park. Het maakt Kaapstad uniek, want in tegenstelling tot de meeste wereldsteden is de stad omgeving door ongerepte natuur. Een route vanuit Kaapstad richting het zuiden is dan ook een must. Volg de route via de Chapman’s Peak drive, één van de mooiste kustroutes op aarde. Geniet bijvoorbeeld van de indrukwekkende baai van Houtbay of het brede strand van Noordhoek. Via kleine kustplaatsjes bereikt u de toegangspoort naar Cape Point en Kaap de Goede Hoop. Een uniek gebied waar u naast de dramatische rotspartijen en afgelegen stranden ook wilde dieren kunt waarnemen. Hier leven onder andere struisvogels, bavianen, elanden, bontebok,  en zebra’s. Bovendien kunt u stoppen bij Boulders Beach, een plek waar de Afrikaanse pinguïns een paradijselijk strand hebben bekroond als hun thuis. Tot slot is het mogelijk om zeehonden, dolfijnen, witte haaien en walvissen waar te nemen in False Bay.

Eten en drinken in Kaapstad

Kaapstad wordt door velen gezien als het culinaire hoogtepunten tijdens een reis door Zuid-Afrika. De stad heeft veel te bieden als het gaat om sfeervolle bars en restaurants. Van moderne locaties op de boulevard van Camps Bay tot hippe hotspots in het centrum van de stad.

Kaapstad is het gastronomische hart van Afrika

Langzaam groeit Kaapstad uit tot het gastronomische hart van Afrika. Naast de bekende dorpen in de Kaapse wijnlanden, zoals Stellenbosch en Franschhoek, openen steeds meer restaurants van het hoogste niveau de deuren in hippe delen van Kaapstad. Een goed voorbeeld is ‘The Test Kitchen’, waar befaamde chefkok Luke-Dale Roberts – een prijswinnend restaurant – met unieke gerechten en de meest uiteenlopende combinaties grote ogen scoort op het wereld toneel. In Kaapstad kunt u op sterren niveau dineren met nog steeds betaalbare tarieven. Uiteraard gaat dit gepaard met de beste wijnen uit de regio. Een kers op de taart in deze unieke veelzijdige wereldstad.

Activiteiten in Kaapstad

Kaapstad heeft heel veel te bieden. Ook op het gebied van activiteiten is een breed en gevarieerd aanbod. Bent u actief en wild u gaan hiken of zit u bij voorkeur op een terras met uitzicht op zee? Kaapstad heeft het allemaal.

Stadstour door Kaapstad

Overdag kunt u in Kaapstad bepaalde delen uitstekend te voet verkennen. Heeft u beperkt de tijd, dan zijn de boulevard van Camps Bay en het Victoria en Alfred Waterfront de belangrijkste toeristische trekpleisters. Daarnaast is een stadstour de moeite waard, waarbij u een dagdeel of de volledige dag de belangrijkste culturele gebouwen, het fort dat is gebouwd gedurende de V.O.C. periode en de belangrijkste musea kunt bezoeken.

Bezoek Robben Island

Net als de Tafelberg is Robben Island één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het eiland is voornamelijk bekend vanwege Nelson Mandela die hier 18 jaar van zijn leven doorbracht. Na een boottocht van circa 2 uur bereikt u Robben Island, waarna u tijdens een georganiseerde tour meer leert over het leven op Robben Island. Een toeristische attractie maar zeker de moeite waard.

De pinguïns bij Boulders Beach

Op circa 30 minuten vanaf het centrum van Kaapstad ligt Simons Town. Verscholen tussen enorme granieten rotsblokken ligt hier Boulders Beach,  een indrukwekkend strand met een kolonie Afrikaans Pinguïns. Hier leven circa 3000 van deze beschermde vogels en een ‘must see‘ voor als u het Kaapse Schiereiland gaat verkennen.

Actief in Kaapstad

De tafelberg per kabelbaan of te voet

Zoals omschreven is de Tafelberg een belangrijk middelpunt van de stad. Een toeristische trekpleister dat kan worden vergeleken met de Eiffeltoren in Parijs of het Jezusbeeld in Rio de Janeiro. Bent u actief, dan is het de moeite waard om de tafelberg te beklimmen. Hier kiest u één van de routes die u leiden naar de top. Gemiddeld duurt een tocht naar de top 2 uur en er zijn verschillende gradaties in moeilijkheid. Daarnaast is het beklimmen van Lion’s Head ook zeker het overwegen waard. Deze tocht duurt slechts 45 min en het uitzicht doet niet veel onder ten opzichte van de tafelberg. Hoewel het ontzettend gaaf is om de tafelberg te beklimmen, de gevaren worden vaak onderschat. Mocht u deze tocht daarom het liefst onder begeleiding doen dan is dat geen probleem. Bovendien is er natuurlijk ook nog de kabelbaan die u in slechts 5 minuten naar de top zal begeleiden.

Fietsen in Kaapstad

Naast het hiken van Table Mountain kunt zijn er veel andere avontuurlijke en actieve excursies mogelijk. Dit kan zowel begeleid als op eigen gelegenheid.Huur bijvoorbeeld een fiets en verken het Kaapse schiereiland. Volg prachtige kustroutes en trotseer de verschillende klimmetjes van de Tafelberg. Het gebied is geschikt voor beginners en gevorderde fietsers.

Surfen in Kaapstad

Ook op het gebied van watersport zijn hier veel mogelijkheden. Wat te denken van Kitesurfen in de baai voor de kust van Bloubergstrand. Een hippe surfers enclave waar u vanaf het strand een indrukwekkend uitzicht heeft op de tafelberg. Deze regio wordt gezien als één van de beste kitesurf locaties ter wereld. Ook golfsurfers zijn hier aan het goede adres, want aan de andere kant van de baai zijn de condities doorgaans uitstekend voor golfsurfers, met stranden voor beginners tot gevorderde.

Andere watersporten, paragliden of helikoptervluchten

Tot slot zijn er vele andere watersporten mogelijk zoals suppen of tussen de pinguïns kajaktochten maken. Wat te denken van snorkelen met zeehonden of door te gaan kooiduiken met witte haaien? Daarnaast zijn er mogelijkheden om te paragliden van Lion’s Head en Signal Hill vanwaar u een indrukwekkend uitzicht heeft op de mooiste stranden van Zuid-Afrika. Ook kunt u Kaapstad vanuit een helikopter bewonderen. Maak bijvoorbeeld een vlucht richting Kaap de Goede hoop of richting de Kaapse Wijnlanden. Kortom Kaapstad heeft heel veel te bieden.

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Kaapstad
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Andere gebieden in Zuid-Afrika

Koninkrijk Lesotho Koninkrijk eSwatini Kgalagadi Transfrontier Park Kruger National Park Pilanesberg National Park KAAPSTAD Gardenroute (Tuinroute) Hermanus en omgeving Addo Elephant Park & omgeving Drakensbergen St Lucia & omgeving JOHANNESBURG PRETORIA Kaapse Wijnlanden Panoramaroute Waterberg Regio Madikwe Game Reserve Durban & omgeving Cederberg Kaapse Westkust