Serengeti Grote Migratie
Terug naar Tanzania

Serengeti National Park

De Serengeti is een gigantisch uitgestrekt park dat vrij vertaald vanuit het Swahili ‘eindeloze vlakte’ betekent. Het Serengeti National Park is misschien wel het meest bekende safaripark ter wereld. Het park is zo’n 14.700 vierkante kilometer groot en is de thuisbasis van ’s werelds grootste concentraties wilde dieren. Het is het toneel van het jaarlijkse schouwspel van miljoenen zebra’s, gnoes en antilopen die migreren door dit gebied in een zoektocht naar het verse gras. Niet voor niets dat hier de belangrijkste natuurdocumentaires zijn opgenomen.

 

Deel deze bestemming:
Leeuwen Serengeti

Dieren in de Serengeti

De Serengeti is wereldberoemd vanwege de enorme concentraties wilde dieren. U kent de beelden van BBC natuurfilms waar duizenden gnoes en zebra’s een oversteek maken door een machtige rivier vol met krokodillen of die van enorme leeuwenfamilies die hier op volle snelheid jagen op hun prooi. Lees hieronder meer over de wilde dieren in het Serengeti National Park.

De Big 5 in de Serengeti

De Serengeti National Park is een uitstekend gebied in Afrika om de Big 5 te spotten. In het parken leven ongeveer 2500 leeuwen, die soms in families van 30 dieren leven! Ook de Afrikaanse buffel komt in grote aantallen voor. Deze kuddes bestaan soms uit duizend buffels tegelijk die hier over de open vlaktes van de Serengeti voorbij trekken. Uiteraard ontbreekt de Afrikaanse olifant niet in de Serengeti. Zij geven vaak voorkeur aan de delen in het park met dichtere begroeiing. In de Serengeti heeft u bovendien goede kansen om de schuwe luipaard te spotten. In de open delen van het park schuilen zij vaak in de grote acaciabomen of tussen de granieten rotsformaties. In de Serengeti leven ook zwarte neushoorns. Zij laten zich niet eenvoudig zien, maar u heeft de grootste kans om de neushoorn in het centrale of oostelijke deel van het park te vinden.

Ander wild in de Serengeti

Naast de Big 5 leven er talloze andere wildsoorten in de Serengeti. Met name de roofdieren hebben hier niet te klagen. Hier leeft een gezonde populatie cheeta en kleinere katachtigen zoals caracal en servalkatten. Daarnaast komen er in de Serengeti veel aaseters voor, zoals de hyena’s en jakhalzen. Het gebied is zo groot, dat u verspreid over het park op bepaalde plekken diersoorten eerder tegenkomt dan andere. De cheeta’s leven bijvoorbeeld meer in het zuidoosten van de Serengeti. Dit zijn de delen waar minder leeuwen voorkomen. Overal is leven. Zo achtervolgen de grote kuddes zebra’s en gnoes het verse gras en zitten de rivieren bomvol met nijlpaarden en krokodillen. De Serengeti is een paradijs voor vogelliefhebbers. Hier leven meer dan 500 verschillende vogelsoorten. Dit kan het gehele jaar door, maar vooral tussen november en april. Dit is de periode dat veel migrerende vogels uit Europa en Noord-Afrika de Serengeti bereiken.

De Grote Migratie in Serengeti

Op de eindeloze vlaktes van de Serengeti kunt u miljoenen gnoes, zebra en antilopen tijdens de ‘Grote Migratie’ aanschouwen. De migratie van deze enorme kuddes wilde dieren is een constant proces. Verspreid over het jaar kunt u de dieren tijdens hun trek steeds op een andere locatie binnen de Serengeti tegenkomen. Op basis van hun gedrag kan men inmiddels een goede inschatting maken waar de grote kuddes naartoe trekken, want zij zijn voortdurend op zoek naar vers gras. Zie hieronder het gemiddelde verloop van de migratie in de Serengeti of lees hier meer gedetailleerde informatie over de grote migratie.

Verloop grote migratie:

 • Januari – de kuddes verspreiden zich over de groene graslanden in het zuiden van de Serengeti.
 • Februari – de kuddes blijven in het zuiden van de Serengeti. Dit is de periode dat veel dieren gaan kalveren.                       
 • Maart – dit is de laatste maand dat de kuddes nog in dit zuidelijke gebied blijven grazen.                                                                             
 • April – de ‘Grote Migratie’ verplaatst zich in noordelijke richting langs de Moru Kopjes en deels door de Seronera vallei.                                
 • Mei – de kuddes verplaatsen zich richting de ‘Western Corridor’. 
 • Juni – eenmaal aangekomen in de westelijke passage verzamelen de miljoenen dieren zich voor de Grumeti rivier. Krokodillen liggen overal op de loer!

Verloop grote migratie (vervolg):

 • Juli – nadat het eerste dier besluit over te steken wordt pure chaos ontketend. Een deel van de gigantische troep trekt het Grumeti Reserve in, terwijl een ander deel in noordelijke richting door de Serengeti verder trekt.
 • Augustus – in het noordwesten van de Serengeti verzamelen de miljoenen dieren weer. Hier wacht de oversteek van de Mara rivier. Deze rivier wordt gezien als een belangrijk hoogtepunten voor liefhebbers van fotografie. Doordat de rivier heel breed is, blijkt het een grote uitdaging. Dit levert spectaculaire beelden op.
 • September – een deel van de kuddes is al overgestoken naar de Masai Mara in Kenia, terwijl een andere kudde zich nog vóór de Mara rivier in het noordelijke deel van de Serengeti bevindt.
 • Oktober – de miljoenen dieren doen zich tegoed aan het verse gras van het Masai Mara National Reserve en noordelijk Serengeti National Park.
 • November – de ‘Grote Migratie’ verplaatst zich in zuidelijke richting, waarbij een groot deel nogmaals de Mara rivier moet oversteken. De kuddes trekken via Loliondo het oosten van de Serengeti in.
 • December – terug aangekomen in het zuidoosten van de Serengeti trekken de dieren in zuidelijke richting. Ondertussen begint hier regen te vallen, waarna de vlakte opnieuw zijn voorzien van vers gras.

Safari-activiteiten in de Serengeti

In de Serengeti kunt u de wilde dieren tijdens safari-activiteiten op  verschillende manieren bewonderen. De meeste activiteiten starten vanuit de lodges in de Serengeti en zijn onder begeleiding van een professionele gids. Uw gids brengt u naar de meest bijzondere locaties in het park om zoveel mogelijk wild te vinden. Uiteraard  legt hij u graag alles uit over de indrukwekkende flora & fauna die u tegenkomt.

Game drive in de Serengeti

Uw game drive begint bij de lodge waarin u verblijft. U heeft meestal de keuze om heel vroeg in de ochtend, of na het ontbijt te vertrekken. Gaat u er het liefst zo vroeg mogelijk op uit, dan kunt u ontbijten onder een boom in de bush. Soms heeft u de keuze tussen twee losse game drives, of een game drive die de hele dag in beslag neemt. Voor vertrek spreekt uw gids alles met u door. Welk gebied gaat u verkennen? Vaak zult u op zoek gaan naar de miljoenen grazers, of juist specifiek naar roofdieren. Uiteraard heeft de Serengeti daarnaast nog heel veel meer te bieden.

Wandelsafari in de Serengeti

Een wandelsafari biedt spannende afwisseling buiten de reguliere game drives. Tijdens de wandelingen kunt u, onder begeleiding van uw rangers, delen van de Serengeti verkennen die met de auto niet bereikt kunnen worden. Vaak mag dit vooral in privé gebieden, zoals reservaten en concessies. U bent ver weg van andere toeristen, komt geen auto’s tegen en u waant zich één met de natuur. U leert tracken en komt te voet oog in oog met olifanten, giraffen, leeuwen en de miljoenen grazers. Wandelsafari’s kunnen als losse activiteit die vanuit een accommodatie wordt georganiseerd, maar er zijn ook mogelijkheden om van lodge naar lodge te lopen in een meerdaagse wandelsafari.

Ballonvaart in de Serengeti

Een ballonvaart in de Serengeti is een echte ‘Once In a Lifetime’ ervaring. Stijg op in een luchtballon en geniet van een indrukwekkend uitzicht met bird’s eye view over de Serengeti. U ziet gigantische kuddes wild onder u voorbij trekken. Met een beetje geluk ziet u zelfs roofdieren vanuit de lucht. U vertrekt vroeg in de ochtend wanneer de zon opkomt. Tijdens de zonsopkomst ziet u de lucht veranderen van paars, naar roze en uiteindelijk helderblauw. Van bovenaf ziet u hoe de wildernis langzaam ontwaakt, terwijl een goudgele gloed op de vlaktes valt.

De Beste reistijd Serengeti

In Serengeti National Park is de temperatuur gedurende het grootste deel van het jaar heel aangenaam. Overdag wordt het over het algemeen niet te heet. Zowel tijdens het droge als in het groene seizoen liggen dagelijkse temperaturen rond de 25 graden. De avonden en ochtenden zijn altijd koel. Gemiddeld rond de 14 graden. Houdt er rekening mee dat u voldoende warme kleding meeneemt voor deze dagdelen.

Het droge seizoen duurt in de Serengeti van juni tot oktober. Het groene seizoen kan worden verdeeld in twee delen: de periodes van korte- en  lange regenbuien.

Droge Seizoen:

 • Juni, juli, augustus & september – dit is de droogste periode van het jaar in de Serengeti. Hierdoor concentreert het wild zich vaker rondom rivieren en waterbronnen, wat spotten makkelijker maakt.
 • Oktober – in deze maand merkt u dat de overgang van het droge naar het groene seizoen begint. Tegen het einde van de maand kunnen de eerste korte regenbuien vallen.

Groene Seizoen:

 • November & december – het droge seizoen gaat over in het groene seizoen. In deze tijd zal het af en toe kort regenen, maar hier zult u weinig tot geen last van hebben. Het landschap krijgt langzaam de kans om weer in volle bloei te komen en uw omgeving wordt groener.
 • Januari & februari – deze periode vormt de tussenfase tussen de korte- en lange regenbuien. Nog steeds valt nog niet veel regen, maar de omgeving wordt wel steeds groener. Het is de periode dat de gnoes beginnen te kalveren, op het piekmoment zijn dit wel 8000 jongen per dag! Roofdieren zien deze jonge dieren als makkelijke prooi. In deze periode is er veel actie.
 • Maart, april & mei – Dit is de natste periode in de Serengeti. Het regent vaker en langer, maar nog steeds bijna nooit de hele dag.

Is de Serengeti toeristisch?

Het Serengeti National Park is een must-see voor een safari in Tanzania. Er komen jaarlijks honderdduizenden bezoekers op af. Dit is niet zonder reden, het park staat wereldwijd bekend om de gigantische hoeveelheid wild en de biodiversiteit. Natuurlijk verspreiden al deze bezoekers zich over een groot oppervlak, dat ongeveer de helft (14.700 km2) van België (30.689 km2) is. Deze verspreiding zorgt dat grote massa’s toeristen over het algemeen verspreid kunnen worden. Daarnaast bent u altijd verzekerd dat de mooiste plekjes buiten de drukte worden geselecteerd door Oryx Travel.

Er zijn enkele hoogtepunten die in bepaalde seizoenen erg druk kunnen worden. De Mara rivier rond augustus en september is hier een voorbeeld van. Veel reizigers willen natuurlijk de oversteek van de miljoenen grazers tijdens hun migratie van dichtbij meemaken. Dit zijn de periodes dat u meer toeristen kan verwachten. Desondanks blijft het een spectaculair schouwspel dat zich met niets laat vergelijken.

Daarnaast zijn er ook nog enkele privé reservaten en concessies waar u kunt verblijven om drukte te mijden. In deze gigantische gebieden zijn slecht een beperkt aantal reizigers, omdat deze regio’s alleen toegankelijk zijn voor reizigers die in deze lodges verblijven. Hierdoor krijgt u in deze gebieden het échte Afrika gevoel.

Privé Conservancies en Privé reservaten in de Serengeti

Rondom het Serengeti National Park liggen verscheidene privé reservaten en concessies. Deze reservaten zijn vaak wat exclusiever dan het Nationale Park, aangezien speciale activiteiten kunnen worden ondernomen in een minder druk gebied. Er zijn weinig lodges in de gebieden en deze lodges zijn over het algemeen zeer kleinschalig. Zo zijn er maar enkele kamers per lodge beschikbaar.

Onder de speciale activiteiten vallen ‘night game drives‘. Tijdens deze game drives gaat u na zonsondergang op zoek naar wild dat ’s avonds actiever is. Roofdieren zijn hier een goed voorbeeld van. Daarnaast mogen rangers off-road rijden, waardoor u tijdens game drives dichterbij de wilde dieren kunt komen. Dit doen gidsen doorgaans bij zeldzame of schuwe dieren, zoals de luipaard. Andere bijzondere activiteiten zoals wandelsafari’s, ballonsafari’s en safari’s te paard behoren ook tot de mogelijkheden.

Enkele voorbeelden van privé reservaten zijn Mwiba Wildlife Reserve en Grumeti Game Reserve. Hieronder leest u meer over deze unieke gebieden.

Bent u klaar voor het avontuur?
Bekijk alle reizen naar Serengeti National Park
Bekijk reizen
Ontvang een reisvoorstel op maat
Vraag offerte aan

Mwiba Wildlife Reserve

Het Mwiba Wildlife Reserve ligt aan de zuidelijke grens van het Serengeti National Park, en de westelijke grens van de Ngorongoro Conservation Area. Het landschap van Mwiba wordt gekenmerkt door rollende heuvels, veel groen en enkele permanente waterbronnen. Tussen juli en november drogen veel waterbronnen in Ngorongoro en de Serengeti uit, waardoor nog meer wild naar Mwiba trekt. Tussen december en april passeert de Grote Migratie ook het gebied.

Er zijn slechts drie kampen in het gebied aanwezig, elk kleinschalig en zeer luxe. De grootste van deze drie kampen heeft slechts 10 kamers, wat toonbaar is voor de exclusiviteit van Mwiba.

Grumeti Game Reserve

Grumeti Game Reserve ligt aan de noordwestelijke grens van het Serengeti National Park. De ligging van Grumeti maakt het een belangrijk tussengebied voor Serengeti en het Masai Mara National Reserve. Rond juni trekken miljoenen dieren van de Grote Migratie door het gebied, waarbij de Grumeti rivier als natuurlijke barrière optreedt. Hier heeft u een mooie kans om de bijzondere oversteek te zien van paniekerige gnoes en zebra’s, die met alle macht proberen hongerige krokodillen te ontwijken. Ook buiten deze tijd is Grumeti zeker het bezoeken waard. De Big Five, cheeta’s, hyena’s, jakhalzen, zebra’s, giraffen en antilopen kunnen het hele jaar door gespot worden.

Ook hier zijn enkele kleinschalige, zeer luxe lodges beschikbaar. Professionele gidsen kennen Grumeti door en door en brengen u bij de mooiste plekjes.

Andere gebieden in Tanzania

Pemba Island Zanzibar Island Mafia Island Selous Game Reserve Mikumi National Park Ruaha National Park Katavi National Park Mahale Mountains National Park Lake Eyasi Serengeti National Park Ngorongoro Krater Lake Manyara National Park Tarangire National Park Kilimanjaro National Park DAR ES SALAAM ARUSHA