Terug naar blogs

Heeft u wel eens gehoord van de zebra migratie in Botswana?

Alles wat u wilt weten over de zebra migratie van Botswana

 

zebra migratie

De zebra migratie in Botswana

Minder bekend, maar niet minder indrukwekkend. Waarschijnlijk heeft u weleens gehoord van de Grote Migratie: de grootste dierentrek door Afrika. Jaarlijks trekken er duizenden gnoes, zebra’s en gazellen door het Serengeti ecosysteem. Dit populaire fenomeen trekt dan ook veel toeristen aan en is één van de bekendste natuurlijke hoogtepunten van Afrika

Toch vindt er in Botswana een soortgelijk fenomeen plaats dat veel minder bekendheid heeft weten te verwerven. Twee keer per jaar trekken duizenden (tot 30.000!) zebra’s door Botswana, op zoek naar vers gras. Dit adembenemende schouwspel is ontzettend bijzonder om te zien- en relatief nieuw! Ooit was Botswana het thuis van meerdere gigantische migraties, maar door regelementen werden veel route’s onderbroken. Toch kwamen onderzoekers er in het begin van deze eeuw achter dat duizenden zebra’s een specifieke route volgden. 

Waarom is deze migratie minder bekend? 

Waar velen van de Grote Migratie hebben gehoord, is de zebra migratie een stuk minder bekend. Hoe komt dat?

Minder promotie
De geringe mate van bekendheid van Botswana’s zebra migratie heeft met name te maken met gelimiteerde hoeveelheid marketing. De zebra migratie is minder prominent in de media geweest, waardoor het niet dezelfde mate van wereldwijde bekendheid heeft gekregen als de Grote Migratie.

Ongerepte natuur
Daarbij komt ook kijken dat de landschappen in Botswana minder gemakkelijk te bereiken is. Er is sprake van ruige, ongerepte natuur, met minder ontwikkelde toeristische infrastructuur. Men moet dus meer moeite steken in het bereiken van het gebied. Dat brengt ook voordelen met zich mee, aangezien u de migratie relatief makkelijk in exclusieve setting kunt meemaken met weinig andere reizigers om u heen. Daarnaast zijn de landschappen die u passeert zeer onaangetast en daarmee erg mooi om te aanschouwen. 

Welke route leggen de zebra’s af? 

De exacte migratieroute kan variëren van jaar tot jaar, afhankelijk van factoren zoals regenval en de beschikbaarheid van voedsel en water. Vooral tijdens de afwisseling van het droge- naar het groene seizoen dat Botswana kent, is er sprake van veel zebra migratie. De zebra’s volgen een route die hen van de Okavango-delta naar de Makgadikgadi Zoutvlakte leidt, waarbij de Kalahari woestijn wordt doorkruist. Tijdens het droge seizoen bevinden de zebra’s zich vooral in het noorden van Botswana, bij de Okavango Delta. Wanneer de water- en voedselbronnen schaarser worden trekken zij tijdens het groene seizoen meer in zuidelijke richting. Tijdens deze indrukwekkende tocht doortrekken zij verschillende ecosystemen, waaronder graslanden en savannes, op zoek naar vers gras. Makgadikgadi is het grootste gedeelte van het jaar droog, maar tijdens het groene seizoen groeit hier doorgaans gras. 

Wanneer kunt u de zebra migratie aanschouwen? 

Zowel tijdens het droge als het regenseizoen kunt u de migratie tocht bewonderen.

Droge seizoen
Het droge seizoen begint rond mei en eindigt rond november. In het droge seizoen is er minder sprake van massale migratie. Wel zijn er hogere concentraties wilde dieren te vinden bij waterbronnen, waardoor u veel wild spot terwijl u de zebra migratie volgt. Bovendien zijn de gebieden makkelijker te bereiken in deze periode, aangezien wegen minder modderig zijn. Ook zijn muggen minder actief in het droge seizoen, waardoor de kans op malaria lager is. 

Groene seizoen
Wanneer u de migratie op zijn grootst wilt meemaken raden wij u aan om tijdens het groene seizoen af te reizen naar Botswana. Dit is meestal van ongeveer november tot april. Het kan dan wel wat modderig zijn, waardoor het gebied lastiger te bereiken is, de spektakels die  u zult aantreffen zullen het meer dan waard zijn. U komt oog in oog te staan met het wild van Afrika. U kunt genieten van de fenomenale migratie, terwijl er leeuwen op de loer liggen, op zoek naar prooi. Het is aan te raden om in het groene seizoen af te reizen naar de Makgadikgadi Zoutvlakte. Vooral van december tot januari en maart tot april heeft u een grote kans om de zebra’s hier in gigantische hoeveelheden te vinden, aangezien dit de tijd is dat de dieren Makgadikgadi binnenkomen en verlaten. Bovendien zijn er minder toeristen tijdens het groene seizoen in Botswana, waardoor uw ervaringen nog exclusiever zijn.