Terug naar blogs

Zuid-Tanzania: een onbekende parel voor ongerepte safari

Alles wat u wilt weten over luxe safari’s in het ongerepte Zuid-Tanzania

 

Tanzania: Luxe Safari Bestemming

Safari in het befaamde noorden van Tanzania

Als u aan een luxe safaribestemming denkt, komt Tanzania hoogstwaarschijnlijk al snel in u op. Denk bijvoorbeeld aan de Serengeti, het wereldberoemde wildgebied bekend vanwege diverse natuurfilms. Ook de Ngorongoro Krater, een weelderige kratervloer omgeven door gigantische wanden, spreekt al snel tot de verbeelding van safariliefhebbers. In deze prachtige natuurparken spot u de Big Five en ervaart u het pure safari gevoel. Echter weten de meeste reizigers weinig over het ongerepte zuiden van Tanzania– een onbekende parel met wildbestemmingen die zeker het bezoeken waard zijn!

Luxe Safari in het zuiden van Tanzania

Waarom een reis naar Zuid-Tanzania?

Zuid-Tanzania huisvest enkele van de meest afgelegen en ongerepte parken van Afrika. In deze dunbevolkte regio zijn weinig wegen, toeristen en faciliteiten. Waar het noorden een groot aantal toeristen aantrekt om haar bekende parken en de Grote Migratie, wordt het zuiden van Tanzania een stuk minder gepromoot. Hier vindt u minder toeristenroute’s en lodges. Dat terwijl ook in het zuiden van Tanzania een overvloed aan wild te vinden is- en dat in een stuk intiemere omgeving. Hier kunt u uzelf écht verliezen in pure safari-ervaringen.

De beste nationale parken van Zuid-Tanzania

Om precies te weten te komen wat Zuid-Tanzania te bieden heeft voor de reiziger die luxe en ongerepte safari-ervaringen zoekt, wordt hieronder ingegaan op de beste parken in Zuid-Tanzania.

Nyerere National Park

Het Nyerere National Park (voormalig Selous Game Reserve) is een gigantisch park in het zuiden van Tanzania. Met een oppervlakte van ongeveer 30.000 vierkante meter aan ongerepte natuur is hier méér dan genoeg te zien voor liefhebbers van safari.

De Big 5 in Nyerere National Park

In de open vlaktes van Nyerere National Park ziet u talloze olifanten rustig grazen. Langzaam bewegen deze indrukwekkende dieren zich naar de Rufiji rivier om verkoeling te zoeken. Daarnaast komt u tijdens uw game drives leeuwen tegen die altijd op zoek zijn naar hun volgende maaltijd. Vooral in de vroege ochtend en in de latere uren van de dag worden deze jagers actief, terwijl zij overdag juist rust zoeken. Ook de andere dieren van de Big Five zijn hier te spotten.

Andere dieren in Nyerere National Park

Tijdens een boottocht op de Rufiji rivier ziet u krokodillen en nijlpaarden rondspetteren. De zeldzame wilde hond en zwarte neushoorn leven ook in het park- echter bevinden zij zich vaak in moeilijk begaanbare delen. Daarnaast duikt de giraffe en wildebeest overal op. In Nyerere is het ook mogelijk om een wandelsafari te maken om oog in oog met het wildleven te komen.

Ruaha National Park

Na Nyerere National Park is Ruaha het grootste wildpark van Tanzania. U bent hier omgeven door prachtige savanne vol baobabbomen en heuvels. Ruaha staat bekend als één van de beste gebieden van Tanzania om een grote hoeveelheid roofdieren te spotten. Er is een gelimiteerde hoeveelheid lodges in Ruaha, wat bijdraagt aan de exclusiviteit van het park.

Dieren in Ruaha National Park

In Ruaha leven grote groepen leeuwen– soms van wel meer dan 20 individuen! Ook is Ruaha National Park één van de beste plekken van Afrika om de bedreigde wilde hond te spotten. U zult vroeg opstaan om tijdens de ochtendschemering, wanneer de wilde honden jagen, op zoek te gaan.

Tip: Wilt u de wilde honden érg graag spotten? Dan heeft u van juni tot augustus de beste kans ze te zien!

Verder spot u in Ruaha olifanten, giraffen, nijlpaarden, buffels en zebra’s. Ook is het park het thuis van de grootste populatie ‘grote koedoe’ antilopen van Oost-Afrika.

Mikumi National Park

In tegenstelling tot andere parken in Zuid-Tanzania, is Mikumi National Park relatief makkelijk te bereiken per auto. De landschappen van Mikumi National Park worden geregeld vergeleken met de Serengeti. Dit park is minder afgelegen en onbekend, maar het benoemen waard door de bereikbaarheid en het feit dat Nyerere National Park vlakbij ligt.

Zeker in het droge seizoen verzamelt het wild van Mikumi zich rond de overgebleven waterbronnen, wat voor geweldige plaatjes zorg. Ook heeft u hier uitzicht op de Uluguru en Udzungwa gebergtes.

Dieren in Mikumi National Park

In Mikumi is het wildleven iets minder divers dan andere parken in Zuid-Tanzania. Echter is er nog steeds genoeg te zien! Leeuwen, buffels, zebra’s, olifanten en giraffen leven allemaal in het park. Ook kunt u met wat geluk luipaarden, hyena’s en wilde honden spotten. Het Lichtenstein’s hartebeest is één van de uniekere antilopensoorten die u hier kunt spotten.

Mahale Mountains National Park

Mahale Mountains National Park ligt in het uiterste westen van Tanzania. Tóch moet het park in dit blog benoemd worden, aangezien het een ware ‘off the beaten track’ bestemming is. Het park ligt aan de heldere wateren van het Tanganyikameer en biedt zowel unieke wildervaringen als paradijselijke rust.

Bereikbaarheid in Mahale Mountains National Park

In tegenstelling tot Mikumi National Park zijn de Mahale Mountains niet makkelijk te bereiken. Uiteraard draagt dit ook bij aan de exclusiviteit! U bereikt het park per klein vliegtuigje. Hier land u op een landingstrip middenin de bush, waar u vervolgens wordt opgehaald per boot. Er is namelijk nauwelijks infrastructuur te vinden in Mahale Mountains National Park.

Activiteiten in Mahale Mountains National Park

Dankzij het bijzondere landschap van Mahale kunt u hier diverse activiteiten ondernemen middenin ongerepte natuur.

Chimpansee trekking
Mahale is één van de beste plekken van Afrika voor een chimpanseetrekking. Er leven ongeveer 1000 van deze primaten in het park, waar u te voet op zoek naar kunt gaan. Onderweg spot u bijzondere dieren, zoals de gele baviaan en rode franjeaap. Eenmaal aangekomen ziet u hoe een groep chimpansees onderling met elkaar omgaat en kunt u geweldige foto’s maken.

Het tropische Tanganyika meer
Bent u na een spannende trekking toe aan wat ultieme rust? Reis af naar de witte stranden en verleidelijke wateren van het Tanganyika meer. Zak lekker neer op het strand, of onderneem diverse activiteiten. Kajaktochten langs de oevers van het meer, boottochten naar nijlpaarden of visexpedities zijn enkele voorbeelden.

Zelf naar Zuid-Tanzania?

Spreekt de ongereptheid van Zuid-Tanzania u aan?